Autor: Irina Papuc
Aproximativ 40 de rezidenți au protestat astăzi în fața Guvernului și au cerut salariile promise încă de anul trecut. Medicii spun că sunt derutați de tot felul de explicații și de faptul că nimeni nu le indică un termen clar.
Câteva zeci de rezidenți au venit astăzi în fața Guvernului ca să-și ceară salariile de aproximativ 1.400 de lei, promiși de către Executiv încă anul trecut. Mai mult timizi decât hotărâți să afle răspunsuri, tinerii s-au revoltat în fața presei.
„Sunt rezident în anul I la Spitalul Municipal „Sfânta Treime”. Noi muncim gratis, trăim doar cu bursă. Avem familii, copii și ne este foarte greu să supraviețuim cu 900 de lei”, spune Ala Șulimova. Viitorul medic are și un copil de trei ani. Singura soluție a fost să se angajeze la un alt post de muncă, unde muncește seara și în week-end. Din cauza faptului că n-are nicio zi liberă a fost nevoită să lase copilul în grija părinților.
Un alt tânăr rezident, unul din organizatori, spune că au venit la Guvern, pentru că de la Ministerul Sănătății nu a primit răspunsuri. „Am obținut doar promisiuni, iar ultima oară ni s-a spus că de vină este repartizarea neuniformă a rezidenților în bazele clinice, dar de atunci nicio noutate”, spune Alexandru Ceasovkih.
„Toată lumea este nemulțumiță. Medicii ne spun că vor primi salarii mai mici din cauza noastră. De la spital ni se spune să așteptăm, de la universitate – același lucru. Dar ce așteptăm de fapt, nu înțeleg. Nu mai dăm de capăt. Degrabă vom pleca la stagii practice în raioane și bănuiesc că intenționat se așteaptă să plecăm în teritorii”, crede Antonia Rotaru, medic rezident.
Problemele rezidenților vor fi prezentate premierului, a dat asigurări astăzi consilierul principal de stat al premierului, responsabil de domeniul sănătății, Eremei Priseajniuc. „Majoritatea instituțiilor medicale de nivel republican s-au conformat prevederilor hotărârii de Guvern și au început să le plătească medicilor rezidenți salarii. Instituțiile medicale de nivel municipal nu s-au conformat acestei hotărâri, iar motivele urmează a fi stabilite. Urmează să ne expunem asupra problemei respective într-un cadru oficial”, a declarat Priseajniuc. Consilierul a precizat că nu este vorba de lipsă de bani pentru salarizarea medicilor rezidenți, ci de modul în care aceste resurse financiare sunt gestionate de către managerii instituțiilor medicale municipale. Eremei Priseajniuc a declarat pentru Sănătate Info că săptămâna viitoare va fi convocat rectorul universității și ministrul Sănătății într-o ședință la Guvern unde va fi abordată problema salarizării rezidenților.
De la Ministerul Sănătății nu am reușit să aflăm dacă lucrurile evoluează în vreun fel și dacă au fost luate decizii care să soluționeze problema remunerării medicilor. În schimb, Ion Ababii, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a declarat pentru Sănătate Info că problema va fi rezolvată în luna mai, atunci când vor fi efectuate rectificări la Legea Fondurilor asigurărilor obligatorii de asigurări în medicină.
„Trebuie să așteptăm până atunci, altă soluție nu avem acum. Șefii de spitale au dreptate când spun că nu pot angaja rezidenți. Greșeala a fost când s-a spus că salarizarea se va face din ianuarie, ceea ce n-a fost corect. Mai greșim și noi, dar este nevoie de răbdare”, a precizat Ababii. El a spus că acest subiect urmează să fie discutat cu reprezentanții Guvernului și ai Ministerului Sănătății săptămâna viitoare.
Hotărârea Guvernului cu privire la salarizarea medicilor rezidenți a intrat în vigoare în luna octombrie, anul trecut. De atunci, majoritatea rezidenților nu și-au primit salariile din cauza faptului că nu au fost identificați bani pentru acest lucru. Totodată, Hotărârea vine în contradicție cu mai multe legi actuale, care nu permit angajarea medicilor rezidenți care nu și-au finalizat studiile de rezidențiat și nu au licență.
█ Articole relaționate:
Rezidenții din două instituții medicale și-au primit salariile promise de Guvern