Autor: Irina Papuc
Miniștrii au discutat astăzi aprins cele trei regulamente care prevăd modul de înregistrare a dispozitivelor medicale și unul care se referă la tarifele pentru serviciile prestate de Agenția Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, care figurau pe ordinea de zi. Cele mai multe obiecții le-a avut ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. Cei doi responsabili au încercat să pară diplomați, dar niciunul nu a reușit să-și ascundă nemulțumirile.
Cele trei regulamente prevăd condițiile de plasare pe piață a dispozitivelor medicale destinate implanturilor, a dispozitivelor medicale in vitro și un regulament cu stabilirea tarifelor pentru serviciile prestate de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.
În timpul prezentării regulamentelor, ministrul Sănătății a precizat că documentele sunt importante pentru reglementarea importului dispozitivelor medicale în Moldova. „Până în prezent nu există un mecanism de implementare a Legii 92, care a intrat în vigoare anul trecut, iar spitalele se confruntă cu probleme din cauza acestui lucru”, a adăugat Usatîi.
Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr a motivat că este nevoie de mai multe discuții, inclusiv cu mediul de afaceri, motivând că unele prevederi din regulamentele prezentate vin în contradicție cu legile deja existente.
„Am impresia că nu ne putem înțelege nicidecum. De aceste regulamente au nevoie spitalele care duc o lipsă de dispozitive. Ar fi bine să ne întâlnim într-un cerc restrâns să stabilim neclaritățile”, a răspuns vădit deranjat Usatîi.
„Eu am încercat, de fapt, să fiu mai diplomat. Am impresia că intrăm în zone de confuzie. Chiar ar fi cazul să discutăm într-o ședință cu miniștrii și cu societatea civilă. Știu că s-a muncit mult la acest document și nu aș vrea să fie trimis din nou la etapa inițială”, și-a arătat Lazăr nemulțumirea.
Cele patru regulamente au fost aprobate de principiu, dar premierul a dat indicații ca acestea să fie discutate în cadrul unei ședințe până la sfârșitul acestei săptămâni, pentru a opera modificările propuse.
Acum, dispozitivele medicale importate în Republica Moldova ajung în țară fără să fie supuse oricăror evaluări. Nimeni nu verifică acum calitatea lor, gradul de inofensivitate sau caracteristicile tehnice. În 2013 a fost adoptată Legea nr. 92 cu privire la dispozitivelor medicale, aceasta însă nu poate fi aplicată din cauză că lipsesc mecanismele de implementare.
█ Articole relaționate:
Toate dispozitivele medicale vor fi trecute într-un sistem informa