Redactor: Ina Guțu
Fumatul ucide aproape jumătate dintre dependenții de acest viciu, anual fiind înregistrate aproximativ 6 milioane de decese. În peste 600 de mii de cazuri este vorba de fumători pasivi. Cele mai frecvente cauze de deces sunt bolile de inimă, astmul, dar și alte afecțiuni. De regulă efectele negative ale țigărilor sunt vizibile peste mulți ani. Totodată, fumatul este un factor de risc în cazul a șase din opt boli cu cea mai înaltă rată de mortalitate la nivel mondial.
Peste 80 la sută dintre decesele cauzate de tutun se produc în țările în curs de dezvoltare. Acest viciu este catalogat de OMS drept o epidemie, care poate fi însă prevenită. Potrivit acestei organizații, în prezent doar jumătate din populația globului trăiește într-o țară care are cel puțin o lege sau o politică de intervenție pentru reducerea consumului de tutun. În preajma Zilei Mondiale fără Tutun, sărbătorită pe 31 mai, Organizația Mondială a Sănătății oferă un set de recomandări pentru reducerea consumului de tutun. Iată câteva dintre ele:
Monitorizarea consumului de tutun și prevenție
În 2004, aproximativ 5 milioane de adulți cu vârsta medie de 30 de ani, fumători activi, au murit la nivel mondial. Asta înseamnă o persoană la fiecare aproximativ șase secunde. În prezent, doar 59 de state au adoptat măsuri de reglementare a consumului de tutun.
Protecția oamenilor față de fumul de țigară
În peste jumătate din țările lumii, unde trăiește mai mult de două treimi din populația planetei, este permis fumatul în oficiile instituțiilor publice, la locul de muncă și alte spații închise.
Oferirea de suport pentru a renunța la fumat
Potrivit statisticilor OMS, trei din patru fumători care conștientizează pericolul fumatului își doresc să renunțe la acest viciu. Servicii complete pentru tratarea dependenților de nicotină sunt disponibile pentru doar 5% din populație la nivel mondial. Este foarte dificil pentru fumători să renunțe de unii singuri la acest viciu. Majoritatea au nevoie de sprijin. Sistemele de sănătate trebuie să aibă ca responsabilitate prioritară și tratarea dependenților de tutun.
Avertizarea oamenilor asupra pericolelor pe care le implică fumatul
Pictograme pe pachetele de țigări, care să acopere cel puțin o treime din suprafața pachetelor de țigări, dar și alte avertismente grafice există în doar 15 state din lume, ceea ce reprezintă doar 6% din populația globului. Peste 40 la sută din oameni trăiesc în state care nu împiedică utilizarea termenilor pe ambalaje, care induc în eroare, cum ar fi “light” adică slabe. În cazul acestora riscul este la fel de mare ca în cazul tuturor țigărilor.
Respectarea interdicțiilor privind publicitatea tutunului, promovare și sponsorizare
Aproximativ jumătate din numărul total al copiilor locuiesc în țări care nu interzic distribuirea liberă a țigărilor. Studii naționale elaborate înainte și după impunerea interdicțiilor au arătat o scădere a ratei de consum în rândul populației cu 16 la sută.
Ridicarea taxelor la țigări
Creșterea accizelor la tutun cu 10% scade consumul de tutun la nivel general cu 4% în țările cu venituri mari și cu circa 8% în țările cu venituri mici și medii, mai arată studiile. O creștere cu 70% a prețului la țigări ar putea preveni, în prezent, până la un sfert din decesele legate de fumat la nivel mondial.