Autor: Viorica Obreja

O parte din medicii rezidenți din Republica Moldova au obținut un nou statut, dar și o responsabilitate mai mare după ce au fost angajați oficial în instituțiile medicale. Pentru că riscurile legate de malpraxis nu pot fi evitate în totalitate, compania „Garanție” a lansat un program preferențial de asigurare de malpraxis medical. Ofertele includ prețuri de la 130 și 250 de lei anual pentru diferite specializări în funcție de risc.

Compania își motivează decizia ca fiind bazată pe ultimele modificări normative, care le permite medicilor rezidenți de a deveni angajați și de a participa mai activ la actul medical. În consecință, responsabilitățile rezidenților cresc și deciziile poartă caracter juridic, de vreme ce au calitatea de angajat. În aceste condiții, asigurarea de malpraxis le va permite să practice medicina, fiind protejați de riscurile profesionale.

„Desemnarea medicilor rezidenți ca angajați titulari ai instituțiilor medico-sanitare oferă acestora noi posibilități de afirmare, noi limite de responsabilitate, dar și noi riscuri profesionale cu care nu s-au mai confruntat”, spune Alexandru Zgardan, președintele companiei de asigurări.

„Litigiile de malpraxis care vizează medicii rezidenți sunt frecvente. Rezidenții sunt implicați într-un proces de malpraxis împreună cu medicul și spitalul. Studiile internaționale realizate anul trecut demonstrează că un medic rezident este vizat în circa 22% din procesele de malpraxis medical, iar la un proces de malpraxis în care este vizat medicul revin 0,84 procese cu implicarea medicului rezident”, a mai precizat Zgardan.

Astfel, rezidenții se pot asigura de malpraxis achitând tarife anuale începând cu 130 de lei până la un maxim de 250 în cazul specialităților cu risc înalt. Serviciile acoperite sunt aceleași ca și în cazul doctorilor, inclusiv protecția și consilierea juridică necesară, procedură confidențială și soluționarea extrajudiciară a litigiului.

Spre exemplu, un medic rezident la specialitatea Anestezie și Reanimatologie care face parte din grupul de risc ridicat trebuie să achite 190 de lei anual. Același preț este pentru Medicina de Urgență, Cardiologie, Pediatrie, Neurologie pediatrică și Boli infecțioase. Tarife mai mari sunt stabilite pentru obstetricieni-ginecologi, traumatologi și neurologi. În cazul lor suma ajunge la 250 de lei anual. Cele mai mici tarife au fost stabilite pentru Igienă, medicină de laborator, microbiologie și farmacologie clinică, cu sume de la 130 de lei.

Rezidenții proaspăt angajați spun că pentru a se simți protejați au nevoie de asigurări de malpraxis. „Este o idee plauzibilă și chiar cred că ar trebui să ajungem din urmă statele în care asigurarea de malpraxis este obligatorie, iar prima se ia direct din salariu. Trebuie să examinăm ofertele, inclusiv prețurile și ce servicii exact acoperă. Totuși, avem salarii mici, de aceea ne-am dori și tarife mici”, a precizat Veronica Gudumac, medic rezident din Chișinău.

În Republica Moldova își fac studiile de rezidențiat aproximativ 1.400 de rezidenți.

Notă:

Compania de asigurări „Garanție” S.A. activează pe piața de asigurări din Republica Moldova de aproape 20 de ani, oferind produse de asigurare de calitate clienților săi, printre care și numeroase companii internaționale de renume: Metro Cash & Carry, McDonalds Restaurants Moldova, Coca Cola, Mobiasbanca, Südzucker Moldova, Moldcell, Eximbank, Centrul de Diagnostic German, ASCOM Group, etc. În vederea menținerii stabilității financiare și protejării portofoliului companiei, „Garanție” a încheiat parteneriate strategice cu reasiguratori și brokeri de talie mondială precum: AIG Group, Generali, Zurich Insurance, Alfa Insurance, Allianz, Vienna Insurance Group, March & McLennan și AON.