Autor: Irina Papuc

Legea privind ocrotirea sănătății în noua variantă va conține un capitol dedicat malpraxisului medical. Proiectul legislativ ar putea fi gata și prezentat spre avizare în luna mai. În acest timp, avocații parlamentari au încercat să sensibilizeze autoritățile în privința acestei probleme, iar drept răspuns au primit asigurarea că de acest lucru se ocupă un grup de lucru interministerial, creat în baza unui ordin al Ministerului Sănătății. Deși este subiect de interes public, documentul în cauză nu poate fi găsit.

Avocatul parlamentar Aurelia Grigoriu a adresat o scrisoare Ministerului Sănătății și cel al Justiției, precum și comisiilor parlamentare prin care descrie gravitatea situației în Republica Moldova la capitolul malpraxis. Ea argumentează că numărul cazurilor când moldovenii își pierd viața și sănătatea din cauza greșelilor comise de doctori este extrem de mare, însă în legislația națională lipsește orice reglementare cu  privire la malpraxis.

„De cele mai multe ori, pacienţii, victime ale malpraxisului, încearcă să-şi facă dreptate prin intermediul instanţelor de judecată. Evident, ponderea acestor  cazuri nu poate fi evaluată la momentul actual. Însă, un lucru este cert: teama iniţială a pacienţilor de a porni un litigiu având ca obiect angajarea răspunderii personalului medical pentru malpraxis intervine, de cele mai multe ori, din cauza faptului că dispoziţiile legale nu prevăd încă o procedură clară şi uşor de urmat în faţă instanţelor competente. În plus, mai intervine şi aprecierea subiectivă a pacienţilor faţă de funcţionarea instituţiilor abilitate să instrumenteze astfel de cazuri”, se precizează în scrisoare.

█  Mărturiile uluitoare ale unor doctori trecuți prin procese de judecată pentru malpraxis 

Autoarea mai notează că legislația cu privire la malpraxis trebuie să ofere victimelor posibilitatea de a obţine repararea prejudiciilor suferite în urma prestării unor servicii medicale şi să nu fie limitată şi condiţionată de existenţa doar a unei culpe subiective a personalului medical. Totodată, ea propune răspunderea instituţională.

█  Încă un posibil caz de malpraxis la spitalul din Cahul. Un copil de doar șase ani a murit, după ce ar fi fost diagnosticat incorect de medici 

Într-un răspuns oficial, Ministerul Justiției a menționat că problema malpraxisului este una actuală pentru Republica Moldova și că autoritatea competentă – Ministerul Sănătății se ocupă de acest lucru, urmând să includă noțiunea de malpraxis, procedurile de constatare, posibilitățile de mediere, în noua Lege a ocrotirii sănătății, care de aproape un an este în curs de revizuire.

În același timp, Ministerul Sănătății expediază Centrului pentru drepturile omului o scrisoare prin care notează că în urma sesizării, printr-un ordin a fost creat un grup de lucru interministerial, care va lucra la o nouă redacție a Legii ocrotirii sănătății și care va prevedea aceste aspecte, ne-a comunicat Igor Munteanu, consultant al Centrului pentru drepturile omului.

Ordinul cu pricina – nr.163 din 6 martie lipsește însă de pe site-ul Ministerului Sănătății. Astfel, nu am putut afla cine sunt membri acestui grup de lucru și care sunt sarcinile clare stabilite pentru ei. De la juristul Ministerului Sănătății am reușit să aflăm că, de fapt, un alt grup de lucru decât cel creat acum un an, nu există.

█  Topul celor 10 specialități medicale în care s-au înregistrat cele mai multe procese de judecată 

„Ministerul Sănătății a organizat anul trecut un grup de lucru care elaborează o nouă Lege a ocrotirii sănătății. Este singurul grup de lucru. Recent au fost schimbați niște membri. Noțiunile și prevederile necesare în privința malpraxisului medical vor fi prevăzute într-un capitol al noii legi”, ne-a spus juristul Ion Ciochină. Potrivit acestuia, proiectul Legii ocrotirii sănătății va fi gata într-o lună. „Nu se mai merge pe ideea creării unui Cod al Sănătății, pentru că necesită timp. Mai avem de lucru la două capitole, după care proiectul va fi trimis spre avizare”, a adăugat acesta.

Republica Moldova nu are o lege a malpraxisului. Oamenii care au avut de suferit din cauza doctorilor își fac cu greu dreptate, iar de cele mai multe ori dosarele ajung la CEDO. De asemenea, în Moldova nu se practică medierea în cazuri de greșeli medicale.

 

█  Articole relaționate:

Statul unde au fost achitate despăgubiri de malpraxis în valoare de peste jumătate de miliard de euro 

Un medic este acuzat de malpraxis, după ce a lăsat un pacient operat la inimă pe masa de operație cu pieptul deschis, fără să-l coase