Autor: Irina Papuc
Produsele alimentare vor conține pe etichete obligatoriu conținutul de sare. Aceasta va deveni o măsură obligatorie pentru toți agenții economici. Acum legislația nu-i obligă să indice pe etichete astfel de detalii, iar din acest motiv, cred specialiștii, în Moldova se consumă prea multă sare – de trei sau patru ori mai mult decât normele europene.
Potrivit unor studii efectuate de OMS în Republica Moldova o persoană consumă 12 grame de sare (clorură de sodiu), în condițiile în care norma admisibilă este de patru grame. Excesul se reflectă în statistici – numărul maladiilor cardiovasculare omoară aproximativ 20 de mii de moldoveni anual, iar persoanele afectate de boli cerebrovasculare este, la fel, destul de mare. Pe lângă faptul că pregătesc alimente prea condimentate, nici alimentele din magazine cu conțin informații despre cantitatea de sare, acestea fiind numite și „ingrediente ascunse”. În aceste condiții, specialiștii optează pentru indicarea obligatorie a conținutului de sare pe etichetele produselor alimentare, inclusiv în pâine.
„Legislația privind normele de etichetare a produselor alimentare nu prevede obligativitatea informării în privința cantităților de sare, zahăr și grăsimi trans (grăsimi solide). Aceasta însă trebuie să fie o măsură obligatorie și se va conține în strategia pe care o pregătim pentru reducerea consumului de sare”, ne-a comunicat Denis Cernelea, consultant al Direcției Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății.
█ O dietă sănătoasă costă cu 1,5$ pe zi mai scump
Astfel, legislația urmează să fie modificată până în anul 2016. Totodată, urmează să fie efectuate mai multe studii pentru a afla care este consumul de sare printre moldoveni, precum și studii în privința conținutului de sodiu în urină. Cel din urmă va fi realizat în vara acestui an pentru prima oară în Moldova.
„Recent au fost efectuate două studii cu suportul OMS – COSI, privind supravegherea obezității la copii și STEPS, iar rezultatele vor fi publicate la sfârșitul lunii mai. Tot cu suportul OMS vom efectua un studiu privind nivelul de sodiu (sare) în urină. Este primul de acest fel în Moldova”, a mai precizat Cernelea.
Unii producători spun că deja se conformează parțial acestor norme deși ele încă nu sunt obligatorii, iar alții cred că este o măsură prea dură.
„Noi exportăm cantități destul de mari de produse în Statele Unite și Uniunea Europeană. Nu ni s-a cerut așa ceva. Cred că Moldova e primul stat care are de gând să introducă așa ceva”, spune Irina Licina, director calitate la Combinatul de panificație din Bălți. Ea spune că etichetele sunt prea mici, de câțiva centimetri unde se indică „și așa destul de multă informație”, precum ar fi valoarea energetică.
█ Motivul pentru care ne place șunca și de ce ar trebui să renunțăm la acest tip de carne procesată
Directorul de la Franzeluța, Victor Cojocaru, spune că pe fiecare produs de panificație ambalat este indicată cantitatea de sare, iar acest lucru se face chiar dacă nu există constrângeri legale. Spune însă că unele magazine nu vor să plătească pentru ambalaj, iar în aceste cazuri produsele ajung pe rafturi fără ele. În consecință, oamenii nu au de unde afla câtă sare conține, de exemplu, pâinea sau chiflele. Directorul a motivat o întâlnire importantă și a întrerupt disucția.
Potrivit specialiștilor în sănătate, consumul de sare este strâns legat de bolile netransmisibile, care sunt o povară extrem de grea pentru întreg sistemul de sănătate din Moldova.
„Numărul moldovenilor care suferă de maladii non-comunicabile este foarte, iar acest lucru este asociat cu alimentația incorectă și lipsa mișcării. Bolile provocate de consumul excesiv de sare este diabetul, insuficiența cardiacă, bolile cerebrovasculare”, explică Nelea Tabuncic, șefa secții boli netransmisibile din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică.
Potrivit datelor Ministerului Sănătății și a Serviciului Vamal în Moldova sunt importate anual aproximativ 22 de mii de tone de sare.
█ Articole relaționate:
Consumul redus de sare a scăzut cu 40% decesele cauzate de maladiile cardiovasculare