Autor: Irina Papuc
Plățile informale ar putea fi legalizate, iar banii strânși pe această cale – concentrați într-un buget special al fiecărui spital. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, care dă asigurări că o asemenea soluție pentru diminuarea corupției în sistemul medical va fi aplicată până la sfârșitul actualului său mandat de ministru.
Proaspăt reconfirmat în funcție, Andrei Usatîi consideră că problema plăților informale la medic a devenit extrem de acută și nu mai rabdă nicio amânare. „Am discutat de mai multe ori posibilitatea de a „croi“ un document care va reduce semnificativ cazurile de mită prin aplicarea mecanismelor de oficializare a plăților informale, în cazurile când pacientul dorește sau când necesită servicii medicale care nu sunt prevăzute în programul unic al asigurărilor medicale. Acest lucru ar diminua semnificativ fenomenul de condiționare a pacienților de a plăti pentru serviciile medicale direct în buzunarul medicului“, a declarat el. Ministrul recunoaște că, deocamdată, este vorba doar despre o idee, pe care însă va insista să o aplice în practică până la finalizarea mandatului său.
„Acest lucru trebuie să se întâmple cât mai repede, deoarece avem un număr foarte mare de bolnavi care abandonează tratamentul sau refuză să meargă la spital din cauza acestor condiționări“, a mai adăugat Andrei Usatâi. El a precizat că banii adunați din aceste plăți vor fi acumulați, probabil, într-un cont special al fiecărei instituții medicale și vor fi utilizați pentru stimularea angajaților sau în reconstrucția clădirilor.
Potrivit unui studiu publicat de centrul PAS anul trecut, 48 la sută din pacienții internați în instituțiile medicale, care au fost chestionați, au recunoscut că au dat mită. Cel mai scump i-au costat intervențiile chirurgicale, pentru care au oferit în medie câte două mii de lei, și nașterile – aproximativ 1.200 de lei. Pentru cadourile aduse medicilor, inclusiv suvenire sau produse alimentare, pacienții au trebuit să achite între 500 și 800 de lei. Autorii au chestionat peste 1.200 de pacienți.