Autor: Irina Papuc

Noul bloc chirurgical de la Spitalul Clinic Republican, așteptat cu nerăbdare de comunitatea medicală, a fost dat astăzi oficial în exploatare. Acesta a fost inaugurat cu mare fast, iar doctorilor prezenți la eveniment și bolnavilor care priveau de la balcoanele Spitalului Republican li s-a comunicat că este o zi istorică în medicina moldovenească. Laudele au curs gârlă, în special în adresa liderului PLDM, Vlad Filat, care a fost numit ministru al sănătății și deschizător de drumuri. Evenimentul medical a obținut ușor o conotație politică.

Blocul operator construit la Spitalul Clinic Republican este amplasat chiar în spatele instituției și arată complet diferit de blocul vecin, învechit și sur. Cu o întârziere de nouă luni de la primul termen anunțat, astăzi a avut loc inaugurarea oficială la care au participat premierul Iurie Leancă, alături de liderul de partid, Vlad Filat, delegații străine, medici din România și ambasadorul UE în Moldova, Pirkka Tapiola. La eveniment au venit chiar și unii membri PLDM, printre care Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

„Deschizătorul de drumuri”

Partea festivă a durat mai bine de o oră și jumătate, timp în care discursurile s-au ținut lanț. Elogiile au pornit de la ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, apoi locul la microfon a fost ocupat de Iurie Leancă, Vlad Filat, Vladimir Hotineanu, Pirkka Tapiola, Jarno Habicht, șeful biroului OMS în Moldova și medici veniți din România. Andrei Usatîi a ținut să-i mulțumească lui Vlad Filat că a susținut proiectul și l-a numit un „deschizător de drumuri”.

„Primul pilon în modernizarea sistemului de sănătate a fost inițierea proiectării și construcției unui bloc chirurgical care acoperă un vacuum de zeci de ani în servicii medicale. Oamenii erau nevoiți să plece peste hotare ca să se trateze. Blocul oferă servicii extra-moderne și de calitate. Aici sunt concentrate cele mai înalte tehnologii pentru efectuarea operațiilor pe cord, creier. Cu toții știm că în 2010 aici era numai un cistoscop ruginit împrumutat de la Cantemir”, a declarat Usatîi.

„Nu este o coincidenţă că astăzi este ziua preşedintelui PLDM, Vlad Filat, care este şi iniţiatorul acestui mare proiect. Pot spune că Vlad Filat este un ministru al sănătății și un deschizător de drumuri. La mulți ani”, a continuat ministrul.

Filat a fost elogiat și de Vladimir Hotineanu, și el membru PLDM, și chiar de scriitorul Andrei Strâmbeanu, care a amintit că se apropie alegerile și cât de important este să votăm corect. El a venit la eveniment în calitate de pacient veșnic prezent pe coridoarele spitalelor.

După ce a fost tăiată panglica, și aceasta verde (culoarea PLDM), invitații au avut posibilitatea să vadă ce conține noul bloc chirurgical, iar șefii secțiilor au stat la dispoziția oaspeților pentru a le explica ce văd în fața lor.

Noi tipuri de operații

Din cele trei etaje, pentru jurnaliști au fost deschise numai două. Astfel, am avut posibilitatea să vedem sălile de terapie intensivă, cele de chirurgie cardiacă și sala hibrid, pentru intervenții neurochirurgicale. Saloanele sunt luminoase, spațioase și dotate cu tehnologii noi. Totodată, sunt prevăzute spații pentru doctori, unde aceștia se pot schimba și își pot depozita lucrurile personale, unele saloane sunt dotate cu chiuvetă și dulapuri. Chiuvete sunt montate și pe holuri, unde doctorii au la dispoziție săpun lichid, pentru a păstra mâinile curate.

În total, în blocul nou chirurgical, care are o suprafață de 10 mii de metri pătrați, sunt concentrate 16 săli de operație, 75 de paturi pentru terapie intensivă, bloc de sterilizare, laborator de urgență, laborator de metabiopsie și banca de sânge. Aici vor putea fi efectuate noi tipuri de operații, printre care chirurgia cardiacă pentru nou-născuți, pentru adulți, neurochirurgia, precum și chirurgia ortopedică.

În secția de chirurgie cardiacă pentru adulți, spre exemplu, șeful secției ne arată un dispozitiv de care doctorii au mare nevoie în timpul operațiilor. Acesta se regăsea în spitale și până acum, doar că era prea vechi.

Investiții de peste 30 de milioane de euro

„Uneori, în timpul operațiilor pe cord se pierde mult sânge și noi suntem nevoiți să recurgem la transfuzii a sângelui și a componenților săi. Acest aparat – cell saver - ne dă posibilitatea să păstrăm sângele, iar după operație este prelucrat și reinfuzat”, explică Gheorghe Manolache, șeful secției de cardio-chirurgie.

Sala hibrid pentru intervenții la creier a fost marea atracție pentru vizitatori. Aceasta este dotată cu aparataje care permit diagnosticarea și tratamentul bolnavului fără să fie necesară deplasarea de la o instituție la alta, deoarece până acum utilajele care ar permite acest lucru nu erau concentrate într-un singur loc.

„Utilajele de imagistică intra-operatorie din această sală ne oferă o flexibilitate superioară în luarea deciziilor - ce tratament trebuie și poate fi aplicat pentru rezultate mai bune. Pe această masă de operație poate fi efectuat diagnosticul, tratamentul și monitorizarea pacientului în timpul operației. Nu mai este nevoie ca acesta să fie trimis pentru investigații la alte instituții medicale. Aici se regăsește un angiograf și un neuro-navigator, cu o precizie uluitoare de la 0,1 – 0,2 milimetri”, explică și șeful secției de aici Aureliu Bodiu. În această sală, de exemplu, salteaua de pe masa de operație costă aproximativ 15 mii de euro, aceasta este prețioasă pentru că „ia” forma pacientului. Aici va lucra o echipă formată din cinci specialiști.

Este preconizat ca blocul să permită peste 25 de mii de internări și peste 100 de mii de persoane în ambulatoriu. Cazurile însă urmează să fie efectuate în funcție de volumul de bani disponibil la CNAM.

Costul noului bloc chirurgical de la Spitalul Clinic Republican s-a ridicat la aproximativ 30 de milioane de euro, însă Guvernul a anunțat astăzi o altă cifră – de 40 de milioane, dintre care un credit de 3 milioane de dolari de la Banca Mondială, altul de 18 milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, un grant de 3 milioane de euro din cadrul proiectului Facilităţii de Investiţii în Vecinătate a Consiliului Europei, iar restul - 11,5 milioane de euro sunt alocaţi de Guvern.

 

   

 

 

 

 

 

Articole relaționate:

Proiecte grandioase, discutate pe jumătate. Ministerul Sănătății nu arată partea confuză a reformei. Unele spitale ar trebui construite din temelii, iar medicii nu știu unde vor activa peste cinci ani 

Andrei Usatîi, ministrul Sănătății: „Noul bloc chirurgical al Spitalului Republican va găzdui o sală de operaţii hibrid, unde vor fi făcute intervenţii pe creier, cu precizie de până la un micron”

Interviu cu ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi: „Nu avem 1 miliard de euro pentru a dezvolta nouă zone de sănătate. Vom avea mai puţine spitale regionale”