Autor: Virginia Dumitraș

Majorarea salariilor, dar și îmbunătățirea condițiilor de muncă ar schimba viața asistenților medicali din Moldova. Afirmațiile le aparțin chiar lor și au fost lansate de Ziua Internațională a Nurselor. Autoritățile promit că schimbările se vor produce în timp și le reamintesc asistenților că din 1 iulie, asistenții medicali vor ridica un salariu cu 21 % mai mare. În bani ar însemna  oficial puțin peste o mie de lei.

Astăzi, aproape 500 de asistenți medicali din toată țara s-au adunat la Institutul Oncologic din Chișinău pentru a-și sărbători ziua profesională. Specialiștii spun că au o meserie deloc uşoară, dar o fac cu pasiune. Totuşi, au nevoie de mai multă susținere. „În ultimii ani situația noastră s-a schimbat. Avem condiţii de muncă mai bune, dar ar fi bine să avem și salarii decente, utilaje”, spune Ala Heghe, asistentă medicală de la Institutului Oncologic.

 Ar fi nevoie și de condiții mai bune pentru pacienți, spune Ludmila Moșneguță, asistentă superioară în cadrul aceleiaşi instituţii, care lucrează de 24 de ani în domeniu. „Acum, în blocul în care lucrez, se face reparație și aș vrea să fie îmbunătățite condițiile pacienților să nu mai stea câte patru, cinci în salon. Sper să avem și secții bine amenajate, mobilier mai bun”, adaugă Ludmila.

„Nu reușim să acordăm pacienților atenția necesară”

Cu aceleași probleme se confruntă și asistenții medicali din raioane. Acestora li se adaugă însă și lipsa personalului. „Ar fi bine să avem mai puțini pacienți în grija unei asistente medicale. Într-o tură ne revin aproape 20-25 de persoane și nu reușim să le acordăm atenția necesară. Am vrea să avem și un dispozitiv de distrugere a deșeurilor pentru că sunt multe și periculoase, iar noi le incinerăm, ceea ce este un pericol ecologic. Bineînțeles, nici salariile nu sunt în pas cu vremea”, mărturisește Raisa Guzun, asistentă superioară în cadrul spitalului raional din Sîngerei.

Autoritățile susțin că știu care sunt problemele cu care se confruntă asistenții medicali din Republica Moldova, dar le cer să aibă răbdare. „Am văzut prin ce probleme au trecut surorile medicale în mod special din cauza migrației. Trebuie să recunoaștem că din cauza salariilor mici foarte multe dintre ele au fost nevoite să plece în Italia, Grecia, Rusia”, a afirmat premierul Iurie Leancă, prezent și el la eveniment.

  Se caută aproape 500 de cadre medicale. Sistemul Național de Sănătate are nevoie de aproximativ 250 de asistente medicale și peste 200 de medici 

Reamintind că de la 1 iulie, asistentele medicale vor primi un salariu cu 21 % mai mare, oficialul a promis că situația acestora se va schimba. „Știu că această creștere salarială n-o să schimbe esențial viața dumneavoastră, dar sper că pas cu pas, din an în an o să putem ajunge, nu într-o perspectivă prea îndelungată, să aveți salariile pe care le meritați din plin, mult mai bune. Noi vom face tot posibilul ca și condițiile de muncă să fie îmbunătățite, astfel ca să nu vă gândiți să emigrați în căutarea unei vieți mai bune nici pentru dumneavoastră, nici pentru familie și nici pentru copiii dumneavoastră”, a accentuat premierul.

Mai în glumă, mai în serios, ministrul adjunct al Sănătății, Octavian Grama le-a cerut asistenților medicali să nu plece de tot din Moldova, chiar dacă și-au făcut pașapoarte biometrice. „Ar fi foarte bine să munciți o perioadă în Occident, v-ați întors acasă având pașaport biometric, cred că nu este nicio problemă. Nu trebuie să plecăm nicăieri, noi suntem aici, la noi acasă. Casa noastră este Republica Moldova, noi suntem parte a UE ca civilizație, cultură, etc. Ne mai trebuie un singur lucru – să semnăm Acordul de Asociere, care presupune o umbrelă protectoare deasupra țării noastre”, a precizat Octavian Grama.

Ziua Internaţională a Nurselor este sărbătorită din anul  1965. În Republica Moldova aceasta este marcată din anul 1994. În țara noastră sunt 22.000 de nurse.

 

  Articole relaționate:

Unul din patru moldoveni oferă „mulțumiri” doctorilor. Pentru o vizită la medicul de familie scot din buzunar- 86 lei, iar pentru medicamente și alte proceduri din spital - 480 de lei

Alina Comerzan, președinta Asociației asistenților medicali din Chișinău: „La noi asistentul medical este văzut ca fiind bun doar pentru transmiterea instrumentelor medicale”