Redactor: Ina Guțu
Măsurile de austeritate au efecte negative asupra stării de sănătate a populației din Europa și America de Nord. Reducerile bugetare duc la tot mai multe tentative de suicid, depresie, boli infecțioase și reduc accesul populației la serviciile de asistență medicală, arată rezultatele unui studiului realizat de economistul David Stuckler, de la Universitatea Oxford, și medicul Sanjay Basu, de la Universitatea Stanford.
Cercetătorii americani susțin că reducerea bugetelor alocate campaniilor de prevenire a infecțiilor cu HIV SIDA în Grecia a dus la creșterea ratei contaminărilor cu peste 200 % începând din 2011. Tot în Grecia s-a înregistrat primul focar de malarie din ultimele câteva decenii, după ce a fost redus bugetul pentru programul anti-țânțari.
Totodată, rata șomajului de aproximativ 50 la sută în rândul tinerilor a dus la creșterea numărului consumatorilor de droguri, precum și răspândirea HIV în rândul acestora.
Peste cinci milioane de americani nu mai au acces la asistență medicală în urma ultimei recesiuni, în timp ce în Marea Britanie peste 10 mii de familii au ajuns în stradă, ca urmare a reducerilor bugetare.
În concluzie cercetătorii americani susțin că austeritatea are efecte devastatoare, iar politicienii trebuie să fie mai atenți atunci când aprobă programe economice.