Autor: Irina Papuc
Utilajele medicale din Moldova sunt vechi de peste 40 de ani, iar o mare parte din ele necesită reparație. Cea mai rea situație se atestă în raioanele Criuleni, Anenii-Noi, Sângerei, Hâncești, Orhei și Dubăsari, unde 35 la sută din dispozitive sunt uzate.
Potrivit datelor Ministerul Sănătății din totalul de 21 de mii de dispozitive medicale luate în evidență în Republica Moldova, 37 la sută au deja o perioadă de exploatare care trece de zece ani și ajunge, în unele cazuri, chiar la patru decenii de exploatare. Astfel, în raioanele Hâncești, Anenii-Noi, Dubărasi, Sângerei, Orhei și Criuleni nu sunt funcționale pe deplin de la 16 până la 35 la sută din totalul de dispozitive medicale. O situație ceva mai bună se atestă în Strășeni, Ialoveni, Chișinău, Nisporeni, iar cel mai bine la acest capitol se situează raioanele Briceni, Dubăsari, Călărași și Căușeni, unde procentul ajunge până la 2,6 la sută.
„Resursele financiare limitate pe de o parte, şi sporirea cerinţelor profesioniştilor din domeniu, în vederea utilizării dispozitivelor medicale performante, cât şi cele ale populaţiei de a avea acces la servicii calitative, pe de altă parte, fac ca necesităţile existente să fie acoperite doar parţial. Ponderea cheltuielilor bugetului public naţional pentru sănătate este în continuă creştere, concomitent costul dispozitivelor medicale devine tot mai mare, în timp ce cerinţele şi posibilităţile pentru evaluarea calităţii şi siguranţei lor practice lipsesc”, se arată într-o notă informative a unei strategii a dispozitivelor medicale pe care Ministerul Sănătății o pregătește pentru anii 2014 - 2020.
Pe lângă faptul că dispozitivele sunt vechi Moldova nu are niciun mecanism de evidență a dispozitivelor medicale, astfel că nu se cunoaște la ora actuală de câte dispozitive exact este nevoie în spitale și de ce fel de utilaje. Din cauza lipsei acestor reglementări, spitalele organizează licitații și procură utilajele pe care ei le consideră de cuviință, astfel fiind atestată o dublare de servicii.
Totodată, lipsește un mecanism de măsurare a nivelului și perioadei de exploatare a unui utilaj. Toate acestea generează neclaritate și haos.
„Acum, noi organizăm licitațiile de achiziționare a dispozitivelor medicale, după ce solicităm fundamentarea necesarului, pentru a evita o dublare de cheltuieli. În caz contar, putem pune în discuție refuzul de organizarea a licitației. Atunci când mecanismele privind standardul minim de dotare vor fi puse în aplicare, vom putea ști cu exactitate care este necesarul de dispozitive medicale în fiecare instituție medicală”, spune Alexandru Coman, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Până atunci, toate spitalele trebuie să trimită informațiile despre numărul de utilaje existente în spitalele lor și gradul lor de uzură prin intermediul portalului informațional Open MEDIS. Potrivit lui Coman, inventarierea a fost făcută în proporție de 90 la sută.
Strategia pregătită de Ministerul Sănătății prevede elaborarea standardelor de dotare cu dispozitive medicale a instituţiilor medico-sanitare conform condiţiilor noi de reformare a sistemului sănătăţii şi a serviciilor medicale prestate, perfecționarea specialiștilor în domeniu, precum și pregătirea actelor normative care să prevadă măsurarea metrologică periodică a dispozitivelor medicale, etc.
Instituția nu a trecut în listă și investițiile de care va fi nevoie pentru a o pune în aplicare.
Acum, dispozitivele medicale importate în Moldova nu sunt verificate la calitate în niciun fel, pentru că nu există pârghiile necesare. O lege în acest sens a intrat în vigoare în 2013, dar lipsesc mecanismele de implementare. Acestea au fost discutate recent la Guvern și aprobate de principiu, instituțiile responsabile urmând să facă ajustări.
█ Articole relaționate: