Autor: Sorina Bujarov

În ultima perioadă, cancerul afectează tot mai multe persoane și tot mai multe organe. Potrivit specialiștilor, nu există organ protejat în totalitate de cancer. Tumorile maligne afectează și oasele. În Republica Moldova se înregistrează anual în jur de 30-40 de bolnavi cu cancer osos, rata morbidității fiind de 10,3%. Mai exact, 368 de moldoveni din 100 de mii sunt afectați de acest tip de cancer.   

De cele mai multe ori, această boală se dezvoltă la copii sau la adolescenți, precizează specialiștii.  „Nimeni nu știe exact de ce se întâmplă acest lucru. Din păcate copiii sunt mai predispuși, în special băieții. În rândul copiilor, cancerul osos ocupă locul patru, în structura morbitității oncologice”, afirmă Ion Mereuță, specialist în oncologie.

Potrivit acestuia, cancerul osos nu este o condamnare, ci poate fi tratat la fel ca și celelalte tipuri de cancer, doar cu unele condiții. Cea mai importantă este adresarea la timp la medicul specialist. „Cu cât cancerul este depistat mai devreme, cu atât se tratează mai ușor și mai sigur. În cazul în care pacientul apelează târziu la medic și începe târziu tratamentul riscul ca boala să recidiveze este foarte mare”, explică doctorul.

În Republica Moldova o bună parte dintre cei care dezvoltă această maladie se adresează la medic în stadiile tardive ale bolii. Potrivit datelor prezentate de Insititutul Oncologic, anul trecut, din peste 30 de cazuri noi depistate cu această maladie, șapte persoane s-au adresat la medic în stadiile III și IV ale bolii, iar puțin peste 20 - în fazele incipiente. Deși la prima vedere s-ar părea că aceste date nu ar trebui să ne îngrijoreze, medicii sunt de părere că numărul celor care se adresează târziu la doctor este prea mare.

„Astfel de cazuri ar trebui să fie foarte puține, doar niște excepții, atunci când boala decurge mai complicat și este greu de diagnosticat”, precizează oncologul Mereuță.

Potrivit acestuia, principalele motive din cauza cărora moldovenii merg târziu la medic sunt lipsa de educație sanitară, lipsa resurselor financiare, dar și migrația. „Muncesc peste hotare și vin acasă doar pentru câteva săptămâni, așa că nu vor să piardă timpul mergând pe la medici, iar în străinătate nu vor să se controleze pentru că e scump și muncesc ilegal. Așa amână vizita la doctor până în ultimul moment”.

█  Combat cancerul cu ochii închiși. Autoritățile nu au un program național de combatere a maladiilor oncologice deja de zece ani 

Vinovați de faptul că moldovenii nu-şi fac controale profilactice, motiv pentru care maladiile oncologice devin fatale pentru mulți dintre cei afectați, se fac și medicii, consideră specialiștii. Doctorii nu trebuie să se limiteze doar la controale efectuate  la centrele medicale, dar să meargă și la domiciliu, în cazul în care pacienții pe care îi au în grijă evită să vină la cabinetul medical, precizează aceştia. O altă problemă este şi lipsa specialiștilor oncologi în majoritatea spitalelor raionale din țară.

„Medicul de familie trebuie să fie competent, ca să recomande, cel puțin, controlul unui oncolog, traumatolog sau a oricărui alt doctor specializat în acest domeniu. În mare parte însă bolnavii de cancer sunt diagnosticaţi în centrele republicane, pentru că în raioane sunt foarte puţini specialişti şi nu tocmai bine pregătiţi. Uneori şi nouă ne vine greu să diagnosticăm acest tip de cancer”, precizează Mereuță.

Potrivit datelor prezentate de Ministerului  Sănătăţii, în spitalele raionale din ţară muncesc doar 20 de specialişti în oncologie, iar în 16 raioane nu există niciun medic oncolog.

Astfel, anual, 23 de moldoveni afectaţi de cancer osos pierd lupta cu boala. Ceilalți reușesc să supraviețuiască, dar rămân marcați de maladie pentru restul vieţii. Deşi au nevoie de o endoproteză sau o proteză exterioară, pacienții nu-şi permit să o cumpere, fiind nevoiți să trăiască întreaga viață cu afecțiuni cauzate de tumoare. Potrivit datelor Institutului Oncologic, anual peste 30 de moldoveni cu cancer osos au nevoie de endoprotezare. Statul reuşeşte să asigure însă cu endoprotezele cel mult şase pacienți, în fiecare an.

„Ministerul Sănătăţii, împreună cu Compania Naţională de Asigurări în Medicină, asigură endoprotezarea a circa şase persoane anual. De obicei se iau cazurile cele mai grave. Mai mult nu este de unde, pentru că o endoproteză se face la comandă şi costă în jur de 4.000 de euro. Cei care îşi permit, îşi procură singuri o astfel de proteză, majoritatea însă rămân invalizi pe viaţă, uneori chiar şi cei protezaţi”, susține oncologul Ion Mereuţă.

Anul trecut, în Republica Moldova au decedat din cauza tumorilor maligne peste 40 de tineri cu vârsta de până la 17 ani. În 2012 această cifră era de 25 de persoane, arată datele Ministerului Sănătăţii.

  Și bărbații pot dezvolta cancer la sân. În 2012, în Moldova au fost diagnosticați 12 bolnavi. Mulți dintre ei nu supraviețuiesc din cauză că merg târziu la medic

Ce este cancerul osos și care sunt primele simptome

Cancerul osos poate afecta oricare os din organism însă de cele mai multe ori apare la oasele brațelor și picioarelor. Acesta poate fi de mai multe tipuri, cele mai frecvente fiind: osteosarcomul, sarcomul Ewing (cea mai agresivă formă) și condrosarcomul. Potrivit specialiștilor, unul dintre primele simptome ale cancerului osos este durerea. În timp, aceasta se intensifică și devine mai puternică pe timp de noapte sau când bolnavii fac exerciții fizice. Odată ce boala avansează, oasele devin mai fragile și pot apărea fracturi în mod frecvent. Febra, senzațiile neîntemeiate de frig, transpirațiile pe timp de noapte, oboseala și pierderea în greutate sunt alte simptome ale cancerului osos. Acestea apar însă atunci când tumoarea afectează și alte organe ale corpului.

Persoanele care au cancer osos se pot trata însă totul depinde de stadiul, mărimea și localizarea acestuia. Cancerul osos poate fi tratat prin chimioterapie, îndepărtare chirurgicală sau prin radioterapie.

Potrivit specialiștilor, de cele mai multe ori, pacienții recurg la intervenția chirurgicală ceea ce presupune îndepărtarea tumorii odată cu țesutul sănătos. Pacienții care recurg la îndepărtarea chirurgicală au nevoie de un implant artificial intern sau extern. În primul caz, pacienții au nevoie de o endoproteză, care înlocuiește forma, dar și funcția articulației afectate.

 

  Articole relaționate:

Nordul Moldovei, cel mai afectat de cancer. Medicii explică de ce în raioanele nordice oamenii sunt răpuși de această boală 

Statisticile confirmă: aproape jumătate din cazurile de cancer din Moldova sunt depistate abia când boala se află în faze terminale