Redactor: Sorina Bujarov

Monica Neamţu, tânăra din Botoșani operată de patru ori în urma  unei sarcini extrauterine, se simte mult mai bine. De curând, aceasta a coborât din patul din Secţia de Terapie  Intensivă a Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași şi a făcut câţiva paşi. Astfel, după o lună şi jumătate de tratament în spital, pacienta a început să mănânce bine, dar şi să vorbească.

„A început să fie mai sigură pe ea, starea ei s-a ameliorat. A început să meargă, face câte trei-patru paşi şi a început să se alimenteze mai bine. Suntem optimiste, credem că totul o să fie bine, însă deocamdată rămânem în spital până se va recupera sută la sută”, afirmă mama pacientei care a avut de suferit din urma neglijenţei medicilor, citată de stiri.telem.ro.

Deşi starea de sănătate se îmbunătăţeşte, femeia mai spune că Monica a început să aibă momente depresive, după ce a aflat că a suferit încă patru intervenţii chirurgicale, după cea de la maternitatea „Elena Doamna”, unde medicii i-au extirpat o sarcină  extrauterină.

„Este demoralizată, o să vorbesc cu un psiholog s-o ajute, pentru că are nevoie”, a mai adăugat mama tinerei.

Deşi a suportat mai multe intervenţii chirurgicale, medicii sunt optimişti în privinţa recuperării Monicăi.

„Pacienta este spitalizată deja de două luni în cadrul Clinicii de Terapie  Intensivă din spitalul „Sfântul Spiridon”, iar starea ei se stabilizează treptat, este conştientă, se alimentează. Starea ei este bună, dar necesită în continuare monitorizare ecografică şi a altor date. Sperăm  că evoluţia va fi una favorabila”, a declarat doctorul Diana Cimpoeșu,  purtător de cuvânt la Spitalul „Sfântul Spiridon”.

  Patru medici de la Centrul Mamei şi Copilului, acuzaţi de malpraxis. Un copil a rămas mutilat pe viață din cauza că nu a fost resuscitat la timp 

 Amintim că tânăra de 19 ani din județul Botoșani a fost diagnosticată cu sarcină extrauterină la mijlocul lunii martie, situată în trompa uterină stângă. Pentru că starea ei de sănătate s-a înrăutățit, pe 24 martie, ea a fost supusă primei intervenții chirurgicale. Doctorul ginecolog, Răzvan Socolov, care s-a ocupat de operație, a intervenit inițial laparoscopic cu ajutorul celioscopului pentru extragerea sarcinii. Din cauza unor complicații, medicul a fost nevoit să oprească intervenția și să treacă la operația clasică, cu deschiderea abdomenului. Conform constatărilor, în timpul intervenției unul dintre vasele iliace a fost înțepat și perforat de către ginecolog, fapt care a dus la producerea unei hemoragii. Peste câteva ore, pacienta a fost supusă unei noi intervenții din cauza sângerărilor. De această dată, tânăra a fost operată de doctorul Simona Niculescu, care a apelat la ajutorul soțului său Dan Niculescu, chirurg la Spitalul Sf.Spiridon din Iași, pentru că nu l-a găsit pe medicul Socolov. A doua zi, pacienta a fost dusă din nou în sala de operație din cauza hemoragiei. De această dată, în sală au fost prezenți ginecologi, doi chirurgi generaliști și doi chirurgi vasculari, care au operat-o pe Monica timp de șapte ore, după care au transferat-o la Spitalul Sf.Spiridon.

Într-o declarație pentru presa din România, doctorul Radu Popa, șef al Clinicii de Chirurgie Vasculară care a participat la ultima operație a menţionat că personal a făcut tot ce a putut pentru a salva viața tinerei. "Eu am vorbit și cu direcțiunea. Personal, mi-am făcut datoria față de pacientă și colegii mei. Am rezolvat, așa cum am putut eu. Era o problemă gravă și cred că am rezolvat-o”.

Ministerul Sănătăţii de la București a demarat o anchetă în acest caz însă nici până acum rezultatele nu au fost făcute publice. Nici Colegiul Medicilor  din Romania nu a făcut public vreun rezultat în legătură cu acest caz. Responsabilii încă anchetează cazul şi vor stabili dacă medicul de la Maternitatea „Elena Doamna” se fac vinovat de malpraxis sau nu. De cealaltă parte, Răzvan Socolov, doctorul care i-a extirpat sarcina extrauterină a tinerei, nu a dat nicio explicaţie instituţiilor abilitate, cu excepţia notei explicative de la maternitatea unde activează ca director medical.

 

  Articole relaționate:

Cazul tinerei care a ajuns în comă după ce a suportat trei operații, pe masa Colegiului Medicilor. Sesizarea vine din partea Direcției de Sănătate Publică