Autor: Virginia Dumitraș

Doctorii de la Spitalul Clinic Republican au protestat astăzi împotriva deciziei Consiliului Municipal Chişinău prin care a fost înstrăinat aproape jumătate de hectar din terenul aferent al instituției. Acolo este amenajat o parcare pentru colaboratorii spitalului. Autoritățile municipale spun că terenul nu a fost niciodată a Spitalului Clinic Republican și promit că noul proprietar va ridica o parcare cu patru etaje.

Doctorii de la Spitalului Clinic Republican au ieșit astăzi în stradă să-și ceară parcarea înapoi. Au protestat în fața spitalului, pe trecerea de pietoni spunând că doar astfel pot să atragă atenția autorităților locale. Ei acuză Primăria căle-au luat parcarea și se tem că nu vor mai avea unde să-și lase mașinile.

„Această parcare a fost a Spitalului Clinic Republican. În anii 90, terenul de aproape jumătate de hectar, unde era amenajată o parcare pentru colaboratori, rezidenții și bolnavi a fost retras ilegal și dat în arendă unui agent economic. În 2011 am făcut un demers către Primăria Municipiului Chișinău în care ceream reîntoarcerea acestei parcări. Ni s-a promis că problema se va rezolva, dar ne-am ales cu un cuțit în spate”, susține Victor Stici, vicedirectorul spitalului.

„Avem 1.000 de colaboratori, 700 de paturi, peste 1.500 de studenți și de rezidenți, prin policlinică trec peste 1.000 de persoane, vizitatori etc. Noi vrem să fie parcarea noastră, fără plată. Acum câteva zile am acționat Primăria în judecată să ne-o întoarcă”, adaugă Victor Stici.

Victor Gorbatovschi, urolog în cadrul Spitalului Clinic Republican spune că acum plătește 300 de lei lunar pentru parcare.„Nu-mi imaginez unde pot să-mi las autoturismul pentru că în jurul spitalului sunt numai mașini. Trebuie să venim fără ele”, a spus indignat doctorul.

La fel de revoltat este și Gheorghe Brânză, chirurg în cadrul aceleiași instituții.„Parchez pe unde apuc. Această parcare a fost construită de mine și de către colegii mei încă pe când a fost construit spitalul. Veneam aici după operații, sâmbăta, duminica”.

Terenul nu a fost niciodată al Spitalului Clinic Republican”

Viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu spune însă că doctorii sunt dezinformați.„Terenul respectiv nu a aparținut niciodată Spitalului Clinic Republican. Potrivit cadastrului prima inscripție este în 2002. De atunci această parcare a fost dată în arendă provizoriu unor întreprinderi”, explică Nistor Grozavu.

Viceprimarul spune că terenul a fost scos la licitație în 2013, iar din 2014 aceasta are un alt proprietar. „Concursul funciar a avut loc la sfârșitul anului trecut, iar noul proprietar și-a intrat în drepturi din 27 februarie 2014. Imediat după ce a avut loc concursul funciar au fost niște reprezentanți ai Spitalului Clinic Republican cărora li s-a explicat care va fi situația. Pe acest teren urmează să fie construită o parcare multietajată, care va deservi colaboratorii spitalului. Intenția noastră este de a civiliza situația în această zonă. Totul este legal”, a mai declarat viceprimarul care a menționat că nu știe nimic despre procesul de judecată dintre Spitalul Clinic Republican și Primărie.

Actualul complex de clădiri a Spitalului Clinic Republican a fost dat în exploatare în 1977, aici fiind tratați bolnavi cu diverse maladii din toată țara.

 

  Articole relaționate:

Lecții de șofat, organizate ilegal în curtea unui spital din Capitală 

Cheltuieli nejustificate în valoare de milioane de lei la Spitalul Republican și Centrul Mamei și Copilului 

FLASH//Descinderi la Spitalul Clinic Republican din Chișinău. Este verificat biroul directorului interimar și locuința acestuia