Redactor: Sorina Bujarov
În Republica Moldova, actuala lege privind controlul tutunului nu obligă producătorii de tutun să imprime pe pachetele de țigări imagini care să arate efectul real al acestuia. Actualele avertizări reprezintă doar niște informații scrise prin care fumătorii sunt atenționați că „fumatul dăunează grav sănătății dumneavoastră și celor din jur” sau „fumatul ucide”. Aceste avertismente ocupă pe față 30 la sută din spațiul cutiei, iar pe verso – 40 de procente.
Experții spun că aceste mesaje sunt prea puțin luate în considerare atât de fumătorii cu stagiu, cât și de cei începători. Cele mai eficiente mesaje de avertisment sunt, în opinia specialiștilor, cele pictoriale.
Astfel, studiile internaționale arată că avertismentele pictoriale de pe pachetele de țigări informează eficient despre riscurile consumului de tutun. Astfel, acestea i-ar putea motiva pe fumători să renunțe la viciu. De asemenea, reglementarea şi controlul asupra pachetelor pentru produsele din tutun joacă un rol important în domeniul controlului tutunului din orice țară. Potrivit experților, pachete de ţigări sunt canale eficiente de “difuzare” a mesajelor despre efectele nocive ale tutunului, de aceea ele trebuie exploatate la maxim pentru a informa fumătorii despre adevăratele pericole ale acestor produse.
În Republica Moldova, noul proiect de lege antitutun, care acum se află în dezbateri în Parlament, prevede că avertismentele privind dauna fumatului trebuie să ocupe întreaga suprafață rezervată lor și nu trebuie să fie comentate, parafrazate sau însoțite de oricare alte texte sau imagini. Ele trebuie imprimate astfel încât să fie înțelese de toți. De asemenea, ele nu trebuie detaşate, şterse şi nici ascunse, acoperite sau întrerupte de alte inscripții sau imagini, inclusiv marcaje de preț, de trasabilitate și să nu-și piardă coerența și unitatea în urma deschiderii pachetului.
█ Ai de gând să aprinzi o țigară? Știai că acestea conțin substanțe pentru conservarea cadavrelor, pentru curățat toaleta și combustibil pentru rachete?
Conform cercetărilor, avertismentele pictoriale sunt eficace, motiv pentru care ele contribuie la creşterea informării publicului despre riscurile fumatului şi pot influenţa deciziile luate de oameni privind fumatul, transmite Tabacco Free Center. În același timp, etichetarea cu avertismente grafice mari ar putea determina fumătorii să renunţe la fumat, ar descuraja iniţierea fumatului şi ar preveni revenirea la fumat pentru exfumători.
De exemplu, un studiu realizat în Brazilia, arată că, după ce în anul 2002 aici au fost introduse avertisementele pictoriale, 73% dintre fumători au început să susțină această măsură, 54% au declarat că şi-au schimbat părerea despre dauna fumatului, iar 67 la sută - că avertismentele le-au trezit dorinţa să renunţe la fumat.
Un alt exemplu care demonstrează că avertismentele fotografice sunt eficiente în lupta cu fumatul este Singapore. Aici, după ce în anul 2004 a fost introduse avertismentele pictoriale, studiul Comitetului pentru sănătate a constatat că 28% dintre fumători au început să fumeze mai puţin, 14% au evitat fumatul în prezenţa copiilor, 12 la sută – în prezenţa femeilor gravide, iar 8% - au fumat mai puţin la domiciliu. O astfel de măsură s-a dovedit eficientă și în Australia. După ce și aici a fost introdusă etichetarea cu avertismente pictoriale privind dauna fumatului, adolescenţii care au încercat să fumeze şi fumătorii pasionaţi au devenit tot mai preocupaţi de necesitatea de a renunţa la fumat. Dorinţa de a iniţia fumatul a scăzut şi printre studenţii care au discutat între ei despre noua etichetare cu avertismente.
În conformitate cu articolul 11 al Convenţiei-cadru privind Controlul Tutunului (primul tratat internaţional în domeniul sănătăţii publice), părţile, atât producătorii de tutun, cât și autoritățile din domeniul sănătății publice, sunt obligate să adopte măsuri eficiente de prevenire a efectelor nocive ale utilizării tutunului pe toate pachetele produselor din tutun, în termen de trei ani de la ratificarea tratatului. Introducerea avertismentelor pictoriale nu necesită fonduri de la bugetul de stat, deoarece toate costurile sunt plătite de către companiile de tutun. Acestea fiind condițiile, Guvernele din întreaga lume au atins succese impresionante în creşterea eficienţei avertismentelor privind dauna fumatului prin implementarea măsurilor recomandate de Conventia-cadru a OMS. Din decembrie 2010, mai mult de 30 de ţări au adoptat o Lege ce obligă producătorii de tutun să utilizee avertismentele grafice pe o suprafaţă de cel puţin 30% din suprafaţa totală a ambalajului produselor din tutun.
█ Articole relaționate: