Autor: Irina Papuc
În cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” ar putea fi creat un Centru medical universitar. Acesta urmează să fie deschis după contopirea a patru centre și a două clinici universitare, care nu vor mai exista ca entități juridice.
Centrul Medical universitar ar urma să fie creat prin absorbția Clinicilor Universitare de Asistenţă Medicală Primară și cea Stomatologică a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, care nu vor mai exista ca persoană juridică, precum și a patru centre. Este vorba despre Centrul de cultivare a plantelor medicinale, Centrul farmaceutic Universitar, Centrul universitar de simulare în instruirea medicală și Centrul de recuperare.
Deocamdată acest lucru este prevăzut într-un proiect de Hotărâre de Guvern, iar în nota informativă se argumentează că centrul universitar va permite racordarea studiilor la standardele internaționale. Astfel, se argumentează că studenții nu vor mai fi instruiți pe pacienți vii, pentru că nu este etic și „vulnerabilizează pacientul”, chiar dacă acest model de studii există în Moldova de zeci de ani. Totodată, în document de argumentează că Universitatea, care va avea calitatea de fondator al centrului, va asigura o bază tehnico-materială performantă, întrucât aceasta va decide singură cum să fie utilizate resursele financiare.
Autorii proiectului dau asigurări că noul centru universitar va lupta și cu corupția. „Adoptarea şi aplicarea ulterioară a actului normativ presupune şi un anumit impact asupra prevenirii corupţiei. Acest impact va fi asigurat prin stabilirea unor „reguli de joc” clare în procesul prestării serviciilor medicale şi instruirii personalului medical, analizei stării sănătăţii populaţiei, îmbinarea ştiinţei şi practicei în prestarea serviciilor medicale beneficiarilor”, se menționează în Nota informativă, fără să fie clar ce fel de „reguli de joc” vor fi aplicate.
Totuși, se știe că acestea urmează să fie elaborate cel mai probabil de managerul centrului universitar care va fi ales de către Senatul USMF „Nicolae Testemițanu”, ne-a spus juristul instituției de învățământ, Tatiana Novac. Tot de la ea am aflat că Centrul urmează să încheie contracte de prestare a serviciilor medicale cu Compania Națională de Asigurări în Medicină. Acum, Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară și cea Stomatologică sunt cele care încheie contracte cu CNAM.
Deși în proiectul de constituire al centrului universitar se menționează că vor fi făcute disponibilizări „conform legislației în vigoare”, jurista a dat asigurări că nimeni nu va fi concediat și că toată lumea va munci la fel ca înainte.
Am încercat să aflăm opinia managerilor celor două clinici despre instituirea noului centru universitar și lichidarea lor ca persoană juridică. De la Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară nu am obținut răspuns, în schimb de la Clinica stomatologică ni s-a spus direct că s-ar putea să nu dormim noaptea bine, dacă vom ști prea multe. Interlocutorul s-a prezentat ca „medic – șef al instituției” și s-a arătat vădit deranjat de întrebări. „Dumneavoastră vreți să știți prea multe, știți că cei care știu prea multe, dorm rău noaptea”, a spus acesta și a închis telefonul.
Deocamdată proiectul de Hotărâre în privința constituirii centrului medical universitar se află la etapa de dezbateri publice.
█ Articole relaționate:
La Chișinău va fi înființat un centru științific de cercetare clinică și de laborator