Autor: Virginia Dumitraș
Managerii spitalelor publice ar putea avea din 1 iulie salarii cu 20% mai mari. Cel puțin așa prevede un nou proiect de hotărâre cu privire salarizarea angajaților din instituțiile medico-sanitare publice contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Documentul este supus acum dezbaterilor publice, iar dacă va fi aprobat, atunci de la 1 iulie salariul tarifar al directorilor spitalelor publice va crește de la 750 de lei – la 900 de lei salarii.
„Nu este o majorare semnificativă, dar măcar atât. Un conducător are un salariu mai mic decât un medic de rând. Conducătorul le face condiții medicilor. Medicul a venit la 8.00 și-a făcut munca și la 14.00 a plecat. Conducătorul stă zi și noapte. În toată lumea conducătorii au un salariu mai mare. Președintele țării are un salariu mai mic decât consilierii lui?“, se întreabă Mihai Gheorghiev, directorul spitalului raional Vulcănești.
De aceeași părere este și Gheorghe Roșu, directorul spitalului raional din Rîșcani. „Nu ar trebui să existe o discrepanță între conducători și medici. Aceeași pâine o cumpără conducătorul, aceeași pâine o cumpără și medicul de rând. De ce aspectele profesionale ale unui medic sunt apreciate mai înalt față de cele ale conducătorului, care are o dublă răspundere atât în fața pacientului, cât și în fața societății“, susține Gheorghe Roșu.
Totodată, noul proiect își propune ca premiile, numirea și ajutorul material pentru directorii spitalelor publice să fie stabilite de către fondatorul instituției medico-sanitare publice. „Înainte stabilea Ministerul Sănătății. Acum aceasta prerogativă va trece către fondator. Este ceva normal pentru că este legea cu privire la administrația publică locală care stabilește că fondatorul este stăpân pe toate instituțiile care sunt în raza administrațiilor publice locale. O să dispară litigiile dintre Administrația Publică Locală și Ministerul Sănătății. Am avut cazuri când pe un loc de muncă de doctor-șef erau trei persoane. Unul a rămas după încheierea funcției, altul a trecut concursul de angajare, iar al treilea era numit de administrația locală“, menționează Ion Cucu, consilier al președintelui Sindicatului „Sănătatea”.
Cadrele medicale vor primi salarii mai mari cu 21%
Potrivit unei hotărâri de Guvern anterioare, de la 1 iulie salarii cu 21 la sută mai mari va primi tot personalul medical din Moldova. Salariul tarifar pentru prima categorie de calificare va crește de la 825 la 1.000 de lei, mai explică Ion Cucu. Prin urmare, salariul de funcție al unui angajat din sistemul medical din Moldova va fi, în medie, de 3.383 de lei. În același timp, salariul mediu pe întreaga țară, pentru 2014, este de 4.225 de lei.
În acest an, statul urmează să cheltuiască pentru majorările salariale 259 de milioane de lei, iar la anul viitor – 518 milioane.
█ Articole relaționate: