Autor: Irina Papuc

Statisticile confirmă: aproape jumătate din cazurile de cancer din Moldova sunt depistate abia când boala se află în faze terminale

Aproape jumătate din cazurile de cancer din Republica Moldova sunt depistate prea târziu pentru ca medicii să mai poată face ceva pentru a-i salva pe cei care suferă de această boală. O demonstrează statisticile oficiale, o spun și doctorii, care constată că prea mulți moldoveni ajung să afle că au cancer doar atunci când boala le-a mistuit deja organismul sau când sunt internați să se trateze de alte maladii. Astfel se explică și numărul mare de decese, care anul se ridică la peste 5600.

Potrivit datelor Institutului Oncologic, anul trecut 8200 de persoane au fost diagnosticate cu o maladie oncologică, iar numărul acestora este în continuă creștere. Alarmant este că oamenii află că suferă de cancer în fazele terminale ale bolii. Astfel, statisticile furnizate recent de Ministerul Sănătății arată că în 2011 peste 56 la sută din femeile depistate cu cancer de col uterin au descoperit boala când aceasta era deja în stadiile III și IV, iar 62% din bărbații diagnosticați cu cancer la colon au fost depistați, la fel, când boala era pe cale să-i răpună.

„Numărul persoanelor diagnosticate cu cancer crește în fiecare an cu aproximativ 200 de cazuri. Peste 45% dintre acestea vin la medic în fazele III și IV. De cele mai multe ori, în cazul lor, suntem nevoiți să le administrăm tratament simptomatic”, explică Victor Cernat, directorul Institutului Oncologic din Capitală. Potrivit medicului, oamenii află că suferă de o boală oncologică în urma unor analize de rutină, iar acest lucru se întâmplă deoarece în primele două stadii boala nu prezintă simptome clinice.

„Cancerul nu doare, de aceea majoritatea oamenilor nici nu bănuiesc că organismul lor este distrus încet de o anomalie tăcută. În cazul metastazelor canceroase tratamentul este mai îndelungat, dar și mai costisitor, iar șansele de reabilitare sunt foarte mici”, mai spune Cernat. Statisticile ar fi mai puțin alarmante dacă oamenii ar merge regulat la doctor, este convins șeful Institutului Oncologic. „În Moldova nu există o cultură a profilaxiei. Oamenii se adresează la noi când sunt cu un picior în groapă. Încercăm să schimbăm această mentalitate, însă lucrurile se mișcă foarte încet”, precizează medicul.

În același timp, din 2002 Republica Moldova nu are aprobat un nou program național de control al maladiilor oncologice. Asta înseamnă că în țara noastră nu există programe de informare și educare a populației privind maladiile oncologice. De asemenea, cei care sunt obligați să depisteze tumorile în faze incipiente sunt medicii de familie. Programul unic al asigurării obligatorii și asistență medicală prevede că aceștia ar trebui să verifice anual toate persoanele care au trecut de vârsta de 18 ani, pentru a preveni bolile cu consecinţe majore, cum ar fi cancerul, tuberculoza sau infecția HIV. Astfel, conform actelor normative aprobate de Ministerul Sănătăţii, medicii de familie trebuie să facă  examenul pielii, glandei tiroide, ganglionilor limfatici, examinarea sânilor precum examenele ginecologice.

Cu toate acestea, pentru a încuraja oamenii să meargă la medic, chiar și pentru o vizită de rutină, pe întreg teritoriul țării sunt organizate programe de screening, cu suportul financiar al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Acum, ele se desfășoară în trei raioane – Ștefan-Vodă, Soroca și Șoldănești. Potrivit lui Victor Cernat, screening-urile vor dura până când vor fi testate persoanele din grupurile de risc – femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 65 de ani și bărbații mai în vârstă de 45 de ani.

Potrivit raportului anual realizat de Organizația Mondială a Sănătății, în 2020 cancerul de sân, colorectal, la stomac și plămâni va provoca cele mai multe victime.

Cauzele apariției cancerului sunt diverse. Ne poate îmbolnăvi aerul poluat, produsele chimice, expunerea la razele ultraviolete, însă există și factori ereditari care nu pot fi influențați.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, cele mai întâlnite forme de cancer acum în Moldova sunt cel colorectal, cancerul glandei mamare, de piele, pulmonar, gastric și hemoblastozele. În cazul copiilor cele mai întâlnite forme de cancer sunt leucemia, tumorile creierului și ale țesuturilor moi. În Republica Moldova sunt luați în evidență peste 45.000 de bolnavi. Rata deceselor este extrem de înaltă – circa 5.600 de persoane au murit de cancer în 2011.

Citește la aceeași temă: