Formularea actuală a art. 217 prim 5 din Codul Penal al Republicii Moldova nu corespunde cerinţelor actuale şi exigenţelor de drepturile omului atât la nivel naţional cât şi internaţional, este opinia experţilor şi societăţii civile din domeniul reducerii riscurilor din Republica Moldova.
Astfel, textul legislaţiei expus în varianta actuală contravine principiului dicriminalizării pedepsei penale pentru consum de substanțe narcotice şi constituie o bariera în accesul beneficiarilor din sistemul penitenciar la tratamentul de substituție cu metadona. Persoana care consumă droguri în penitenciar trebuie mai întâi pedepsită penal, conform acestui articol, şi mai apoi având posibilitatea accesării tratamentului. Prin formularea actuală a prevederii legale respective este îngrădit dreptul persoanei la ocrotirea sănătăţii, tratament şi asistenţă narcologică, îngreunând semnificativ accesul la mai multe servicii medicale pentru consumatorii de droguri.
Răspunderea penală pentru consumul de droguri, în varianta prevăzută de respectivul articol, contravine şi principiului umanismului legii penale, care presupune necauzarea de suferinţe psihice şi fizice persoanei şi respectarea demnităţii umane ca valoare esenţială. Consumatorii de droguri trebuie priviţi în primul rând ca persoane care au nevoie de asistenţă, suport şi tratament şi nu pedepse.
Astfel, un grup de iniţiativă format din membri ai societăţii civile din domeniu, au convenit asupra necesității consolidării eforturilor tuturor părților interesate (asociații obștești, comunități ale consumatorilor de droguri) în vederea susținerii dicriminalizării consumului personal de droguri şi încurajarea accesării farmacoterapiei cu metadonă. Concluziile şi argumentele formulate de grupul de iniţiativă vor fi compilate sub forma unor Recomandări din partea societății civile din domeniu, şi ulterior expediate Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Interne și altor autorități publice, în vederea modificării prevederilor actuale.