Autor: Virginia Dumitraș

Tot mai mulți tineri sunt depistați cu maladii transmise pe cale sexuală, cel puțin asta arată datele Biroului Național de Statistică privind situația copiilor în anul 2013. Medicii spun că motivul este lipsa educației sexuale în rândul tinerilor.

Astfel, potrivit datelor prezentate de BNM, în cazul maladiilor transmise pe cale sexuală, în rândul tinerilor, se atestă tendințe de majorare a acestora. În medie la 100.000 de copii, în vârstă de până la 14 ani, revin 3,7 cazuri de sifilis, iar cifra este în creștere, comparativ cu 2012 când erau 3,5 cazuri.

Sunt în creștere și cazurile de infecții ano-genitale prin virusul herpetic. Dacă în 2012 erau înregistrate 0,3 cazuri, atunci în 2013 numărul acestora a crescut până la  6,7 cazuri la 100.000 de copii.

Situația este mai alarmantă în cazul adolescenților cu vârsta cuprinsă între 15-17 ani.  La 100.000 de copii de vârsta respectivă revin 78 cazuri de sifilis, mai mult decât în 2012 când erau 70 de cazuri și decât în 2009 când erau 54,9 cazuri. Tot anul trecut la 100.000 de adolescenți au fost înregistrate 39 cazuri de gonoree și 44,4 cazuri infecții ano-genitale prin virusul herpetic.

█ Republica Moldova, campioană la infecții cu sifilis și gonoree printre adolescenți 

„Părinții nu se prezintă la timp la medic“

Specialiștii cataloghează situația drept una foarte gravă. „Când e vorba de sifilis, în rândul copiilor, se întâlnește atât sifilisul congenital cât și cel dobândit. Din păcate este în creștere anume cel congenital. În cazul sifilisului congenital, părinții, anume mamele nu se prezintă la tip la medicul de familie sau la medicul ginecolog, nu trec testele necesare la timp sau deloc, iar sifilisul se transmite la copil. Este și sifilisul dobândit care se întâlnește mai des printre familiile social vulnerabile. Părinții nu se prezintă deloc sau prea târziu la doctor, atunci când au erupții la piele. Aceste persoane sunt periculoase pentru că-l transmit în primul rând copiilor cu care au contact casnic sau se transmite pe cale sexuală“, susține Iulia Emeț medic dermato-venerolog, din cadrul spitalului de dermatologie și maladii comunicabile.

În ceea ce privește virusul herpetic, Iulia Emeț susține că acesta apare odată cu scăderea imunității în organism, dar se transmite și pe cale sexuală. „Una dintre cauze este că anume la această vârstă, adolescenții își încep viața sexuală și nu se protejează“, explică specialistul.

Una dintre soluții este educația sexuală. „Trebuie să creștem nivelul de educație, de protejare în rândul tinerilor. Din păcate observăm că educația generală a adolescenților este foarte joasă mai ales la adolescenții din familiile social vulnerabile care la vârsta asta pot face abuz de alcool, de droguri, care nu se duc la ore. Fetele sunt supuse și agresiunii sexuale de la o vârstă destul de fragedă. Această educație trebuie să se facă de la 12-13 ani, mai întâi să vorbească părinții, iar mai apoi educația să continue la școală, unde tinerii ar trebui să fie informați despre bolile sexual transmisibile și despre protejare“, adaugă Iulia Emeț.

Anul trecut, Republica Moldova se afla pe primul loc printre țările din fosta Uniune Sovietică, Europa Centrală și de Sud-Est după incidența infectării cu sifilis și gonoree. Datele publicate de Centrul de sănătate prietenos tinerilor „Neovita” aratau că numărul cazurilor noi de infectare cu sifilis și gonoree printre tinerii de 15 și 19 ani a constituit 168 de cazuri la 100.000 de oameni care au aceeași vârstă. 

 

█ Articole relaționate:

Bolile cu transmitere sexuală devin tot mai rezistente la antibiotice 

Mame-adolescente, eșecul autorităților. Numai 15 la sută dintre tineri ajuns să cunoască care sunt consecințele unui raport sexual și despre metodele de contracepție de la serviciile create de stat 

Tot mai mulți adolescenți moldoveni își încep viața sexuală la vârsta de 10-19 ani. Băieții se grăbesc într-un număr mai mare să experimenteze plăcerea sexului