Autor: Sorina David
220 de rezidenți de la medicina de familie ar trebui să ajungă în satele din Moldova în cel mult o lună, conform repartizării Ministerului Sănătății. Deși instituția a emis un ordin în acest sens cu mai bine de o lună în urmă, administrațiile multor Centre de Sănătate din sate habar nu au că la ei urmează să muncească un rezident. Mai mult, conducătorii nu știu nici că sunt obligați împreună cu autoritățile locale să le asigure acestora toate condițiile de trai și deplasare la cursurile teoretice. Am telefonat la întâmplare mai multe Centre de Sănătate, incluse în lista ministerului, unde va merge câte un medic rezident. Am constatat că majoritatea sunt nepregătite să-i primească pe tinerii specialiști, deși ar fi trebuit, conform aceluiași ordin, să informeze Ministerul Sănătății despre cum decurge procesul de repartizare a rezidenților.
Așadar, în satul Bălăurești, raionul Nisporeni, în aproximativ o lună, urmează să fie angajat un medic rezident din anul I. Nici medicul, care muncește aici prin cumul, și nici asistentele medicale nu sunt la curent despre acest lucru. „Nimeni nu ne-a spus că trebuie să vină cineva. Mai demult au fost la punctul medical niște reprezentanți ai unor partide politice și le-au spus oamenilor că le vor aduce un medic care o să fie permanent prezent la centrul de sănătate, dacă votează cu ei. Eu însă nu i-am luat în serios”, afirmă Ana Capestru, medic la Centrul de Sănătate din Zgăroaia și, prin cumul, la Bălăurești, raionul Nisporeni.
„Dacă spuneți că acesta ar trebui să vină”…
Aceasta mai spune că până acum în sat nu a muncit niciun rezident, așa că nu-și poate imagina unde va locui tânărul specialist. „Dacă spuneți că acesta ar trebui să vină să muncească într-o lună, atunci administrația locală deja ar trebui să caute un loc de trai sau măcar o gazdă pentru el. O să vină rezidentul acela într-un sat străin și cine știe ce se va întâmpla cu el”, mai adaugă Capestru.
Asistenta medicală de la același Centru de Sănătate ne-a dat asigurări însă că se va găsi o soluție, până la venirea medicului. Asta deși nimeni nu știa despre venirea medicului rezident până la apelul nostru.
„Sătenii își doresc foarte mult un medic, așa că o să se găsească unde să locuiască medicul. O să discutăm cu administrația locală, să ofere o locuință sau să achite cheltuielile pentru gazdă”, afirmă asistenta Maria Divo.
La Centrul de Sănătate din satul Gangura, raionul Ialoveni situația nu diferă foarte mult de cea din Bălăurești. Deși medicul care urmează să muncească aici timp de trei și chiar și-a petrecut toată practica de rezidențiat, angajații Centrului de Sănătate nu știu că tânărul specialist urmează să fie angajat, în câteva săptămâni.
„Primarul o zis că o să caute”
„Nici nu știam că la noi urmează să vină un medic. Nimeni nu ne-a informat. Poate cei de la raion știu, dar nouă încă nu ne-au spus nimic, așa că nici nu am încercat să căutăm un loc de trai pentru el”, afirmă asistenta superioară de la Centrul de Sănătate din Gangura.
În astfel de situații, medicii rezidenți încearcă să se descurce pe cont propriu. Larisa, viitorul medic de familie care va munci în satul Gangura spune că l-a sunat ea pe primar să-l roage să-i găsească o locuință.
„În anii precedenți am locuit la gazdă la un medic, însă nu pot sta trei ani pe capul omului. Aș vrea o locuință sau o gazdă în care să locuiesc singură, însă primarul mi-a spus că nu are de unde să-mi ofere așa ceva, dar o să se străduie să caute. Puține șanse …”, consideră tânăra.
În satul Căzănești, raionul Telenești, deși medicul știe că urmează să vină un rezident, nu știe totuși unde va locui acesta.
„Așteptăm să vină și pe urmă vom găsi o soluție”
„Știu că trebuie să vină, am văzut ordinul Ministerului Sănătății, însă nu am încercat încă să îi găsim o locuință. Cred că nu va rămâne în drum, vom găsi noi o soluție, dar mai întâi așteptăm să vină”, susține Ludmila Popa, medic șef la Centrul de Sănătate din Căzănești.
Amintim că, potrivit Ordinului Ministerului Sănătății, cu privire la medicii rezidenți de la medicina de familie, emis pe 24 aprilie, conducătorii instituțiilor medicale primare împreună cu autoritățile publice locale trebuie să creeze rezidenților condițiile optime de muncă și de trai. Conform documentului, până pe 15 mai, aceștia trebuiau să informeze autoritatea din sănătate despre procesul de repartizare a medicilor rezidenți. De asemenea, aceștia ar trebui să asigure transportul medicului rezident, pentru ca acesta să poată frecventa cursurile de instruire teoretică. Potrivit documentului, 220 de medici rezidenți din anul I, II și III la medicina de familie vor fi angajați în centre de sănătate din toată țara.
█ Articole relaționate:
Rezidenții din două instituții medicale și-au primit salariile promise de Guvern