Autor: Virginia Dumitraș

Reparațiile Institutului Mamei şi Copilului vor începe la sfârșitul lunii iunie, cel puțin asta promit conducătorii instituției. Potrivit acestora, banii adunați în cadrul unei campanii de colectare de fonduri pentru instituție sunt suficienți pentru modernizarea secției de internare.

„Din banii care se vor aduna, ne-am propus să efectuăm câteva proiecte de renovare. Până acum am adunat aproape 4 milioane de lei, banii sunt suficienți pentru demararea primului proiect - modernizarea secției de primire pentru gravide și ginecopate(diverse afecțiuni ginecologice). Vrem să începem lucrările la sfârșitul lunii iunie. Primul proiect este programat pentru o lună“, susține Ştefan Gaţcan, directorul Institutului Mamei şi Copilului.

Ce renovări se vor face de acești bani? „La secția de primire va fi construit un acces special pentru ambulanțe și pentru transportarea pacientei de la ambulanță spre secția de internare. Totodată, secția de internare va fi foarte clar divizată în secția de primire pentru gravide și pentru ginecopate. Vom avea un grup sanitar special inclusiv pentru persoanele cu dizabilități. Vom avea aparate de ultrasonografie, anestezie, de monitoring pentru copil, pentru mamă și aparat defibrilator. Vom avea și un mobilier pentru oamenii din holul de așteptare“, a explicat Ştefan Gaţcan.

█ Cazurile de sifilis, în creștere printre adolescenții moldoveni. „Este în creștere, în special, sifilisul transmis de la mamă la făt“ 

Directorul Institutului Mamei şi Copilului și-a propus ca în lunile august-septembrie să demareze un alt proiect, în cadrul căruia ar urma să fie renovate sălile de naștere. Deocamdată, banii nu s-au adunat. „Este un proiect mai specific deoarece avem nevoie de utilaj medical pentru sala de operație și de naștere“, spune  Ştefan Gaţcan. Ulterior, în 2015 ar urma să fie demarate și alte proiecte, totul depinde însă de cât de repede se vor aduna banii, spune Ștefan Gațcan.

„Maternitate este construită din 1980

Și Petru Stratulat, vicedirectorul Institutului Mamei și Copilului spune că modernizarea și renovarea instituției este esențială. „Această maternitate este construită din 1980. Are deja peste 30 e ani, ea n-a fost niciodată renovată. S-au schimbat tehnologiile, avem nevoie de mai multe blocuri sanitare, de materiale antiseptice, ventilatoare în saloane, aparataj nou etc. Necesarul de bază este, dar fiecare aparataj peste un anumit timp trebuie renovat pentru că se uzează. Avem un șir de aparataj donat încă în 1999. Peste hotare, aparatele sunt schimbate odată la fiecare 5-6 ani. E timpul să ne conformăm unor standarde“, susține Petru Stratulat, vicedirectorul Institutului Mamei și Copilului.

În total, pentru renovările de la Institutul Mamei și Copilului sunt necesare aproape 19 milioane de lei. Anual, aici sunt oferite peste 240 de mii de consultații și tratați peste 44 de mii de copii. În 2013, la Institutul Mamei și Copilului s-au născut aproximativ 6 mii de copii. Totodată, aici sunt concentrate nașterile cu diverse riscuri.

 

 

 Articole relaționate:

Bolile cu transmitere sexuală devin tot mai rezistente la antibiotice 

Mame-adolescente, eșecul autorităților. Numai 15 la sută dintre tineri ajuns să cunoască care sunt consecințele unui raport sexual și despre metodele de contracepție de la serviciile create de stat 

Tot mai mulți adolescenți moldoveni își încep viața sexuală la vârsta de 10-19 ani. Băieții se grăbesc într-un număr mai mare să experimenteze plăcerea sexului