Autor: Virginia Dumitraș

Rezidenții care lucrau prin cumul la Spitalul de Urgență se plâng că administrația instituției medicale le spune să semneze cereri de eliberare din funcție, înainte să le expire contractele de muncă, și nu-i mai angajează. Directorul instituției susține că respectă ordinul Ministerului Sănătății potrivit căruia toți medicii-rezidenți trebuie angajați și că nu mai au nevoie de rezidenții care lucrau prin cumul.

„Pe 28-29 mai am fost chemat de șefa stațiunii de la Urgență, care m-a informat că trebuie să scriu cerere de eliberare din propria dorință. Ni s-a explicat că există un ordin al Ministerului Sănătății potrivit căruia toți rezidenții trebuie să fie angajați la spitale în funcție de baza clinică. Este un ordin care s-a respectat de mai multe spitale“, susține Ion, medic-rezident, care lucra la Urgență, prin cumul, în calitate de felcer.

Tânărul este angajat ca medic-rezident la Institutul Mamei și Copilului. Pentru că vroia un salariu mai mare lucra prin cumul și la Spitalul de Urgență, în calitate de felcer. „În ordin nu este niciun punct potrivit căruia medicii-rezidenți nu au dreptul să lucreze prin cumul ca felcer sau ca doctor la ambulanță pentru că noi nu suntem de bază la Centrul de Medicină de Urgență. Nu înțeleg de ce trebuie să fim eliberați din funcții atâta timp cât plătim impozite la stat“, se indignează tânărul.

█ Repartizare pe hârtie. Centrele de Sănătate din sate nepregătite pentru venirea medicilor rezidenți. „Nimeni nu ne-a spus nimic”, declară medicii 

Astfel, medicul-rezident nu a semnat cererea de eliberare din funcție. Mai mult, spune că ar putea da spitalul în judecată. „Eu am contractul de muncă până la 30 iunie ar trebui să ne dea de muncă încă pentru o lună. Puteau să ne lase până expira contractul, iar ulterior să ne spună că nu mai au nevoie de noi. Ne pun să ne eliberăm din funcție cu o lună înainte de mărirea salariilor. Ne-au spus că trebuie să facem specialitatea la baza clinică. Noi nu putem să ne întreținem cu 2.000 de lei pe care îi avem acum. La Urgență mai făceam peste o mie. Cum să trăim cu așa un salariu?“, se întreabă Ion.  

Viitorul medic nu este singurul afectat de noile schimbări ce vizează rezidenții. Un alt medic a scris pe adresa redacției e-sanatate.md următoarele: „Medicii-rezidenți, angajați la Centrul National Științifico-Practic de Medicina Urgență (Spitalul de Urgență) suntem dați afara de la lucru de la 1 iunie, toți odată, fără explicații și impuși chiar să scriem cerere de eliberare. Din puținul venit care îl aveam, acum mi se taie brusc, dar cheltuielile rămân aceleași. Mai mult, soția care la fel este rezidentă și lucrează aici a născut recent. Posibil să nu-i plătească indemnizația“.

„Nu suntem obligați să-i ținem până ies la pensie“

De cealaltă parte, directorul Spitalului de Urgență spune că respectă ordinul Ministerului Sănătății. „Îi eliberăm pe cei care erau prin cumul și îi angajăm pe cei care vor să muncească în calitate de medici-rezidenți, ca lucrători de bază. Cei care sunt angajați la Centrul Mamei și Copilului sau la Spitalul Republican sunt angajați acolo. Ei trebuie să lucreze cât mai mult în profesia lor, iar noi le asigurăm salariul potrivit hotărârii Guvernului“, susține Gheorghe Ciobanu, directorul Centrului Naţional Ştiințifico-Practic de Medicină Urgentă.

„Marea majoritate lucrau în funcții de asistenți medicali, mulți aveau salarii mai mici decât cel pe care-l primesc acum. Acum, nu vor primi numai bursa de la Universitate, ci și salariul de la locul de muncă. Noi utilizăm lucrătorii prin cumul atâta timp cât avem nevoie de ei, nu suntem obligați să-i ținem până ies la pensie. Avem 139 de rezidenți care deja au fost angajați și aproximativ 30 care lucrau la alte instituții și s-au angajat acolo“, mai adaugă Gheorghe Ciobanu.

█ Până la sfârșitul acestei săptămâni, peste 200 de medici rezidenți la medicina de familie urmează să fie angajați în sate 

În alte instituții medicii-rezidenți care lucrează prin cumul continuă să-și facă munca. „Am 157 de medici-rezidenți angajați și alți 37 de rezidenți care muncesc prin cumul, care lucrează în continuare. Ei pot munci în continuare pentru că statutul lor nu le interzice să muncească prin cumulare“, susține Ștefan Gațcan, directorul Institutului Centrul Mamei și Copilului. Aceeași situație este și la Institutul Oncologic. „Rezidenții care lucrează prin cumul sunt puțini - doi, și continuă să lucreze, primesc salarii și totul este bine“, afirmă Victor Cernat, directorul Institutului Oncologic.

Potrivit unui ordin ce vizează medicii-rezidenți elaborat și aprobat de către Ministerul Sănătății, conducătorii instituțiilor medico-sanitare (de toate nivelele) trebuie să angajeze în activitatea curativă conform specializării,  medici-rezidenți. 

 

█  Articole relaționate: 

Spitalele municipale nu vor angaja medici rezidenți. „Sunt contradicții. Așteptăm ca Ministerul Sănătății să vină cu mecanisme clare de implementare a Hotărârii de Guvern și să identifice bani” 

Rezidenții din două instituții medicale și-au primit salariile promise de Guvern 

Medicii rezidenți au protestat în fața Guvernului. Tinerii își cer salariile promise. „Marea greșeală a fost că am promis salarii din ianuarie”