Autor: Irina Papuc
Agenția Internațională de Energie Atomică va dona Republicii Moldova un aparat performant care va permite diagnosticarea tumorilor în cele mai incipiente faze. Utilajul va fi primul de acest fel care ajunge în Moldova. Medicii spun că acesta are o precizie mult mai mare decât computerul tomograf sau rezonanța magnetică și este unic prin faptul că redă cu acurateţe modificările celulare.
Echipamentul, care are denumirea de PET/CT(PET-tomografie cu emisie de pozitroni și CT- computer tomograf), urmează să fie amplasat la Spitalul Republican. Directorul instituției, Sergiu Popa, a declarat pentru Sănătate INFO că încăperea a fost deja reparată, în conformitate cu toate rigorile, dar utilajul va ajunge în țară pe bucăți. „Chiar ieri am primit informația că tomograful computerizat va ajunge la mijlocul lunii iunie, iar PET-ul propriu-zis – în 2014, așa cum este prevăzut în proiectul pe care l-am pregătit“, a explicat Popa.
Șeful Spitalului Republican a precizat că PET/CT-ul este o tehnologie avansată, fără de care medicina nu se mai poate descurca. Acesta ar permite ca tumorile și maladiile inflamatorii să fie depistate în cele mai incipiente faze, iar medicina din Moldova nu dispune deocamdată de un echipament similar.
Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, spune că autoritățile s-au gândit la toate, inclusiv la sursa de pozitroni. „Preparatele farmaco-radiologice vor fi aduse din România, fiindcă perioada lor de distrugere este foarte scurtă, până la 12 ore de la producere. Noi am calculat și ne vom încadra în timp, până vom fi capabili să le producem singuri“, dă asigurări Usatîi.
Pentru procurarea PET/CT-ului Agenția Internațională pentru Energie Atomică a alocat un million de euro. Aparatul va putea fi folosit în Moldova din 2014, asta în timp ce în alte state este utilizat la scară largă de mai mulți ani. În România un aparat similar există din 2008.
CE ESTE UN PET/CT
Echipamentul PET/CT combină două tipuri de scanare independente, ale căror rezultate le procesează apoi computerizat într-o singură imagine precisă. Scanarea PET detectează activitatea metabolică intensă a celulelor de tip tumoral, iar scanarea CT furnizează o imagine anatomică precisă, oferind detalii referitoare la locaţia, mărimea şi forma tumorilor. Examinarea PET/CT, obţinută prin "fuzionarea" celor două scanări, oferă informaţii rapide şi complete referitoare la localizarea formaţiunilor tumorale și determină gradul de severitate a anomaliilor din organism.
Aceasta se mai numește imagistică și medicină de tip nuclear și se realizarează prin utilizarea unor cantități mici de material radioactiv. Substanța este introdusă în organism prin injectare intravenoasă, înghițire sau inhalare. Deși clinicile private care utilizează acest aparat dau asigurări că este inofensiv, există și opinii care combat acest lucru. Unii medici susțin că PET-CT-ul este unul dintre cele mai iradiante aparate, deoarece afectează atât zona internă cât și cea externă a organismului.
Citește la aceeași temă: