Autor: Virginia Dumitraș
Prin intermediul unui parteneriat public privat, autoritățile și-au propus să construiască un bloc nou pentru amplasarea Centrului Național de Medicină Sportivă „Atletmed“. Vicedirectorul spune că promisiunea este veche și speră că în curând cei 38 de angajați se vor muta la casă nouă.
Un document supus dezbaterilor publice prevede proiectarea şi construcția unui edificiu nou pentru amplasarea CentruluiNational de Medicină Sportivă „Atletmed“. Astfel, „va spori accesul la sistemul de medicină sportivă pentru fiecare sportiv, pregătirea specialiștilor în domeniu.
„Echipamentele şi aparatajul din dotarea serviciului de medicină sportivă nu corespund exigențelor tehnologice din domeniu, iar acordarea asistenței medicale în timpul efectuării circuitului medico-sportiv şi a deservirii sportivilor în procesul de antrenament şi competiții devin imposibile“, se menționează în proiectul semnat de către Silvia Volosatîi, şefa secție investiții capitale şi administrarea proprietății publice și de către Ion Ciochină, şef direcție juridică, din cadrul Ministerului Sănătății.
Potrivit documentului, blocul ar urma să aibă nouă etaje, iar Centrului National de Medicină Sportivă „Atletmed“ ar urma să fie amplasat la etajele 1 şi 2. Restul spațiului de la etajele 3-9 vor fi locative, din care o cotă parte va fi propusă pentru tinerii angajații ai centrului precum şi din alte instituții medicale, la un preț preferențial şi cota investitorului. Totodată, edificiul va avea și o parcare pentru transportul medical şi al clienților.
„Centrul va răspunde cerințelor populației şi în deosebi sportivilor de performanță, va spori motivația angajaților tineri prin crearea condițiilor excelente de muncă, posibilitatea procurării spațiului locativ la un preț preferențial, mai redus decât cel propus de piața imobiliară, ce s-ar realiza prin construcția edificiului nou supraetajat“, se mai menționează în document.
„E un bloc mai bun, dar avem mai puțin spațiu“
Anterior, Centrul Național de Medicină Sportivă era situat pe strada Belinschi din Capitală, dar din cauza condițiilor precare, de doi ani, personalul a fost transferat într-un alt bloc. „Noi de doi ani de zile suntem la Poșta Veche, iar pe strada Belinschi, unde am activat până în 2012 ar urma să fie demolat tot și să fie construit un bloc nou. Acum condițiile sunt mai bune decât cu doi ani în urmă“, a declarat Dorin Balmuș, medic sportiv și vicedirectorul Centrului Național de Medicină Sportivă „Atletmed“.
Inițiativa nu este nouă. „Am discutat problema acum patru ani și am fost auziți. Am crezut că va fi mult mai rapid, dar durează. Când am fost transferați ni s-a promis că într-un an totul va fi demolat și că în alt an totul va fi construit înapoi. Deja s-au scurs doi și încă este la nivel de proiect de Hotărâre de Guvern“, spune Dorin Balmuș.
El afirmă că actualul bloc este mai bun, dar specialiștii au mai puțin spațiu. „Acum suntem comprimați într-un spațiu mic în jur de 400 de metri, când necesarul este de peste 1.000 de metri. Suntem aproximativ 30-40 de persoane cu tot cu personalul auxiliar, iar anual volumul de lucru este de 5.000-6.000 de persoane care vin la centru“, susține vicedirectorul.
Totuși, Dorin Balmuș speră că în curând angajații se vor muta la casă nouă, unde vor avea condiții mai bune de lucru. „Vom primi și utilaj nou. Cel vechi este depășit moral și fizic. O parte este încă din timpul Uniunii Sovietice. Mulți sportivi sunt nevoiți să plece la recuperare în alte țări pentru că nu avem condiții și uneori nici specialiști pregătiți în domeniul sportiv. De exemplu nu avem psiholog pentru sportivi“, a mai adăugat vicedirectorul.
„Medicina sportivă e neglijată“
Același lucru îl spune și președintele Comitetului National Olimpic. „Sportivii noștri concurează cu americanii, cu rușii, cu germanii, cu sportivi care au parte de servicii înalte și tehnologii noi. Unii sportivi nu obțin rezultate mai bune și din cauza lipsei unui servicii la nivel înalt. La noi nu este nimic. Toate analizele care se fac sunt depășite de timp. Este o bicicletă pentru electrocardiogramă care trebuia demult dusă la muzeu. Trebuie să investim în copii“, susține Nicolae Juravschi.
„Medicina sportivă e neglijată. La noi nici într-o echipă sportivă nu este masor. Medicul și masorul trebuie să fie ca al doilea antrenor care să corecteze efortul, să informeze antrenorul în ce situație e sportivul”, adaugă președintele Comitetului National Olimpic.
Până la construirea noului bloc și dotarea cu aparataj nou a centrului, sportivii spun că uneori sunt nevoiți să caute soluții peste hotare. „Am fost de multe ori la centru, dar nu am reușit să-mi fac toate analizele. Acolo merg o dată la jumătate de an. Am făcut controlul medical în Kiev, iar diferența este ca între cer și pământ. În Kiev am putut să-mi fac un control la toate organele, la noi poți face un ultrasunet la inimă și atât. Totul este modest, aparatele sunt vechi și se pierde din calitatea serviciilor. Mi-am mai făcut analize și în România”, susține fotbalistul Ion Jardan.
Și halterofilul Oleg Sîrghi este în căutarea unui tratament în Vest. „Acum mă tratez acolo pentru că am probleme cu spatele. Toate aparatele de acolo sunt din anii 1960-1970. Acum chiar ar trebui să-mi fac o operație în Germania. Deocamdată încerc să caut soluții aici“, spune fotbalistul Ion Jardan.
Centrul National de Medicină Sportivă „Atletmed“ asigură baza de studii pentru medicii care se specializează în medicina sportivă. Totodată, la același Centru se efectuează examene medicale, se monitorizează procesul de antrenament și competițional şi se asigură cu asistența medicală specializată periodică a sportivilor din Loturile Naționale, Olimpic şi Paraolimpic, precum şi a altor sportivi din ţară, dar și a elevilor școlilor şi liceelor cu profil sportiv.
█ Articole relaționate: