Autor: Irina Papuc
Parlamentul a retras de pe ordinea de zi a Parlamentului proiectul Legii antitutun, motivând că solicitarea vine din partea societății civile. De cealaltă parte, aceștia spun că Legislativul nu putea din punct de vedere legal să examineze acest document.
Proiectul Legii antitutun a fost retras astăzi de pe ordinea de zi a Parlamentului la propunerea fracțiunii PD. Motivul invocat a fost că solicitarea a venit din partea reprezentanților societății civile. De cealaltă parte, membrii Consiliului Național de Participare spun că n-au solicitat acest lucru, însă s-au arătat indignați de faptul că documentul a ajuns pe ordinea de zi, chiar dacă nu există toate rapoartele comisiilor parlamentare, așa cum cere regulamentul Parlamentului.
„Parcă s-a făcut intenționat că societatea civilă a solicitat retragerea acestui proiect de lege, ceea ce nu este corect. Societatea civilă își dorește ca acest document să fie examinat, pentru că pe parcursul acestor luni cât el a stat blocat la Parlament au murit din cauza fumatului mii de oameni”, spune Antonița Fonari, membru al Consiliului Național de Participare. Ea spune însă că Legislativul nu avea dreptul să examineze documentul astăzi.
Solicitarea parvine de la PD
„Nu înțelegem cu putea fi inclus proiectul de lege pe ordinea de zi de vreme ce nu există toate rapoartele comisiilor parlamentare, inclusiv fără raportul comisiei economie”, a mai adăugat aceasta. Ea crede că legiuitorii au vrut să mimeze că-i preocupă problema și totodată să creeze percepția eronată că organizațiile non-guvernamentale nu-și doresc aprobarea cât mai rapidă a legii.
Totuși, deputații PD afirmă că la mijloc ar fi motivul nobil de a face proiectul mai bun. „În aceste zile au parvenit mai multe propuneri de amendamente, vrem să facem proiectul unul mai bun. Avem grijă de sănătatea dumneavoastră”, a încercat să ne asigure Dumitru Diacov. „Retragerea de pe ordinea de zi a fost coordonată cu autorii proiectului”, mai spune el. De cealaltă parte, responsabilii Ministerului Sănătății afirmă că erau gata astăzi să prezinte proiectul.
„Astăzi, reprezentanții Ministerului Sănătății au fost în sală și eram pregătiți să prezentăm proiectul pentru prima lectură. Ați văzut ce s-a întâmplat, cine a cerut excluderea proiectului și care au fost motivele invocate. Amendamentele se propun pentru lectura a doua”, a declarat și viceministrul Sănătății, Svetlana Cotelea.
Proiectul Legii antitutun a parcurs o cale grea până la Legislativ. Acesta a fost blocat mai bine de un an la Ministerul Sănătății, iar industria tutunului a încercat prin toate mijloacele posibile să pună piedici. Până acum, proiectul a obținut avizele comisiilor sănătate, protecție socială și familie, comisiei administrație publică și dezvoltare regională, comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, comisiei drepturilor omului și relații interetnice, comisiei mediu și schimbări climaterice, a comisiei politică externă și integrare europeană, comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, direcția juridică a Guvernului și avizul CNA.
Cele mai importante prevederi care au stârnit nemulțumirile industriei tutunului țin de interzicerea totală a publicității la articole din tutun, precum și a fumatului în spații închise. Totodată, viitoarea lege va prevede necesitatea plasării avertismentelor despre dauna fumatului pe cel puțin 50 la sută din suprafața pachetului.
█ Articole relaționate: