Autor: Irina Papuc

Peste 30 de instituții medicale publice nu au bani pentru majorarea salariilor medicilor, care urmează să fie implementată în mai puțin de o lună. În același timp, mai mulți directori au fost tentați să reducă coeficienții de multiplicare, stimulentele financiare și alte plăți ca să facă economii.

Potrivit unor date publicate de Sindicatul Sănătatea, la solicitarea unor deputați, peste 30 de instituții medicale, printre care spitale municipale și republicane, nu au suficiente resurse pentru a le mări salariile medicilor, de la 825 la 1.000 de lei, din 1 iulie. În scrisoare se menționează că managerii au început să strângă cureaua -  fie să reducă coeficienții de multiplicare, fie premiile și primele de stimulare așa cum s-a întâmplat în 2012, când salariul tarifar pentru prima categorie a fost majorat de la 750 la 825 de lei. „În realitate nouă spitale raionale și 16 centre de sănătate au redus coeficienții de multiplicare, au redus cumularea de profesii, plata pentru intensitatea muncii și ajutorul material. Astfel, medicii n-au primit salarii mai mari cu 10 la sută așa cum a fost anunțat”, se precizează în scrisoare.

Chiar dacă a rămas mai puțin de o lună până când doctorii vor trebui să primească salarii mai mari, mai multe spitale n-au bani pentru majorarea lefilor. De exemplu Spitalul Municipal Sfânta Treime are nevoie de încă 5 milioane de lei pentru achitarea salariilor angajaților, dintre care numai 2 milioane pentru salarizarea medicilor rezidenți. Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” ar avea nevoie de peste 1 milion de lei, iar Institutul Mamei și Copilului – de aproape 2 milioane. Lista continuă cu spitalele raionale care au nevoie de câteva zeci și sute de mii de lei ca să poată da angajaților salarii mai mari.

„Optimizăm, reducem”...

De exemplu la spitalul din Rezina, directorul spune că a fost nevoit să facă o planificare riguroasă și chiar să reducă din remunerarea doctorilor, pentru a putea aduna suma necesară.

„Ne-am planificat totul în așa fel ca să reușim. Medicii care au îndeplinit funcțiile celor aflați concedii nu au fost remunerați în volum deplin, am mai redus și din alocațiile pentru ajutorul material”, afirmă Maria Florea, directoarea spitalului raional din Rezina.

 Cât cheltuie statul pentru studiile unui viitor doctor – 30.000 de mii de lei pentru un medic de familie sau 400.000 de lei pentru un chirurg. Jumătate din banii pentru instruirea lor sunt irosiți 

Directorul spitalului de la Edineț, Anatolie Guțu, ne-a spus că a făcut optimizări, dar a refuzat să ne spună la ce fel de optimizări a recurs, iar la Ocnița doctorii nu mai pot prelua responsabilitățile persoanelor care se află în concedii de maternitate, nu mai pot cumula mai multe funcții și primesc stimulente în volum mai mic. Feodor Iurcu afirmă că mai trebuie să „adune” aproximativ 150 de mii de lei.

Gheorghe Roșu, directorul spitalului din Râșcani afirmă că a găsit bani pentru majorarea salariilor pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie. Mai departe însă nu știe de unde va lua banii.

Managerii spitalelor municipale spun că nu-și imaginează cum va fi soluționată problema, dar că așteaptă soluții de la CNAM. „Am anunțat sindicatul Sănătatea că avem nevoie de aproximativ 5 milioane de lei. Noi nu avem așa bani, de aceea sper că problema va fi soluționată”, ne-a spus și Simion Terente, directorul Spitalului Municipal „Sfânta Treime”.

Nu vor mai avea dreptul să schimbe coeficienții

█  De la 1 iulie, managerii instituțiilor medicale ar putea avea salarii mai mari cu 20% 

Decizia de reducere a coeficienților de multiplicare s-a luat de către conducerea instituțiilor medicale, ceea ce este ilegal, deoarece directorii nu au voie să facă acest lucru. Problema a fost discutată ieri în Parlament. După lungi dispute, deputații au votat ieri în două lecturi un proiect de lege de modificare a fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală, care le va interzice managerilor de spitale să reducă coeficienții de multiplicare, iar o altă prevedere ține de faptul că CNAM va trebui să asigure sursele necesare pentru majorarea salariilor.

„Am aflat de la CNAM că de fapt nu au prevăzut bani pentru acoperirea cheltuielilor legate de majorarea salariilor, de aceea am venit cu amendamente la proiectul de lege discutat. A fost important să-l votăm cât mai repede în lectura unu și doi, pentru că a rămas puțin timp până la 1 iulie”, a declarat deputatul Valentina Stratan. Nu se știe însă când se vor face transferurile și dacă spitalele vor avea banii necesari până la 1 iulie ca să asigurare majorarea cu 21 la sută promisă de autorități.

Tot ieri în Parlament, viceministrul Sănătății, Mihai Ciocanu, a anunțat că mai multe grupuri de lucru investighează de ce în unele spitale s-a recurs la reducerea coeficienților pentru salarizare.

 

█  Articole relaționate:

Bolnavii de la un spital din Chișinău sunt nevoiți să cumpere din banii lor chiar și soluția fiziologică. Directorul instituției n-are habar despre acest lucru 

Medicii de familie vor trebui să îndeplinească mai mulți indicatori de performanță. Lista s-a majorat 

Spitalele din Moldova ar putea primi bani în funcție de performanțele înregistrate, iar salariile doctorilor vor depinde de indicatorii atinși