Autor: Irina Papuc
Medicii de la secția consultativă și de diagnostic de la Spitalul Clinic Republican vor fi transferați în alt bloc. Aceștia vor munci în instituția de vis-à-vis – la Dispensarul Cardiologic, la etajele 5 și 6. Până atunci în ambele blocuri este haos, iar unii doctori se arată nemulțumiți de faptul că totul se face în grabă. Până va fi gata reparația, responsabilii din instituție au cerut Centrelor medicilor de familie din teritorii să reducă numărul programărilor către această secție.
Secția consultativă și de diagnostic de la etajele 3, 4 și 5 al SCR este transformată în șantier. Totuși, aici mai activează o parte din doctori, iar la ușile lor sunt formate cozi. Reparațiile au început acum o săptămână. Potrivit șefului clinicii, Nicolae Frunză aici va fi amenajată secția de hemodializă în urma parteneriatului public-privat, încheiat de către Ministerul Sănătății și companiaBB HÄMODIALYSE Moldova. Doctorii care muncesc aici sunt transferați în clădirea Dispensarului de Cardiologie, de vis-a-vis. Și acolo lucrările sunt în toi. Angajații afirmă că lucrează de mai mult de o săptămână. „Facem reparații cosmetice, astupăm fisurile, dăm cu vopsea și atât”, ne-a spus o angajată a firmei de construcții.
Potrivit lui Nicolae Frunză lucrările vor dura încă cel puțin trei săptămâni. „O parte dintre doctori sunt pe bagaje și așteaptă să se mute, iar alții încă muncesc. Nu știu ce va fi aici, ne vor transfera în curând acolo. Asta e tot ce știu”, ne-a spus scurt Frunză.
În toată această perioadă, Centrele de medicilor de familiei din teritorii au fost anunțate să sisteze temporar programarea pacienților către secția consultativă și de diagnostic a Spitalului Clinic Republican.
„Noi am trimis o solicitare către toți șefii Centrelor medicilor de familie să reducă temporar programările din data de 11 iunie a programării pacienților pentru consultații. Vom primi numai cazurile grave și deja persoanele care aveau programare pentru internare. Se lucrează acum, dar la un volum mai mic. Nu avem condiții de a primi 80 de bolnavi ca până acum, dar 20 – 30 putem primi”, a mai spus Frunză.
Ce lucrări s-a angajat să facă compania de construcție nu am putut afla, pentru că șeful de șantier, care s-a prezentat Oleg, n-a vrut să ne spună nici ce lucrări trebuie să fie efectuate conform contractului și nici măcar care este numele companiei de construcții.
Unii medici sunt tăcuți și nu vor să spună nimic despre modul în care s-a organizat transferul lor dintr-un bloc în altul. Un medic însă ne-a spus că sunt stresați din cauza faptului că au fost anunțați exact cu o săptămână în urmă că urmează să le fie amenajate birourile în altă clădire.
„Lunea trecută ne-au spus că ne vom muta și tot de-atunci au început reparațiile. Ne-au asigurat că vom avea birouri un pic mai bune decât aici. Totul însă se face în grabă – și acolo și aici. Vom vedea atunci când va fi gata, dar în grabă nimic niciodată nu iese bine”, ne-a spus femeia, care a preferat să nu-i cităm numele și funcția.
Deputatul comunist, Oxana Domenti, afirma săptămâna trecută în plenul Parlamentului că a primit o scrisoare cu mai multe semnături de la medicii care urmează să fie transferați în blocul din preajma SCR și că aceștia sunt nemulțumiți de felul cum are loc transferul. „Acești doctori nu știu nimic, nu li s-a explicat din timp ce urmează să se întâmple, iar condițiile de la locul de muncă temporar sunt foarte rele. Lor le este frică și de aceea preferă să nu discute cu presa”, ne-a spus Domenti, care a cerut în timpul ultimei ședințe să fie chemat ministrul Sănătății Andrei Usatîi să explice această situație, precum și modul de transmitere în gestiune privată a mai multor spații din clădirea spitalului.
█ Articole relaționate:
Doi agenți economici și-au manifestat interesul de a investi în serviciul de hemodializă