Autor: Irina Papuc
Ultimele săptămâni de graviditate sunt cele mai importante, dar implică și cele mai multe riscuri. Datele oficiale arată că tot mai mulți copii se nasc în Moldova cu boli dobândite în perioada perinatală – de la 22 de săptămâni de graviditate până la șapte zile după naștere. Numărul acestora este în continuă creștere deja de patru ani.
Cele mai frecvente afecțiuni sunt pneumonia congenitală, asfixia obstetricală sau hipoxia intrauterină, dar și greutatea mică la naștere. Numărul copiilor cu asemenea anomalii s-a majorat de la 9.300 în anul 2008, până la 11.600 în 2012, ceea ce constituie aproape 30 la sută din numărul total de nou-născuți, arată cele mai recente date ale Biroului Național de Statistică.
Medicii spun că cea mai întâlnită maladie apărută în perioada perinatală este hipoxia intrauterină. Aceasta se caracterizează prin insuficiență de oxigen pentru făt. „Placenta este locul unde se dezvoltă copilul și este alimentat cu ajutorul vaselor placentare. Dacă mama are anemie sau suferă de intoxicații puternice aceasta se poate răsfrânge asupra fătului. Situația este valabilă și în cazul în care femeia consumă droguri sau sângele este infectat de viruși. Doar știm că fătul se alimentează cu oxigen prin sânge, astfel că îi transmitem copilului toate impuritățile din sângele nostru“, explică Natalia Barbova, doctor în medicină, şefa Laboratorului de profilaxie a patologiilor ereditare din cadrul Centrului Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală a Institutului Mamei și Copilului.
De cele mai deseori, maladiile perinatale sunt provocate de neglijența viitoarelor mămici, atenționează medicul. Acestea concep un copil fără să facă analizele prealabile, dar și fără să se asigure de propria sănătate. Mai grav, multe dintre ele consumă alcool.
„Am chestionat recent mai multe mame și le-am întrebat care sunt maladiile de care au suferit înainte de naștere, în timpul gravidității, și dacă au consumat alcool. Din 158 de anchete am aflat că 80% au suferit de pielonifrită sau hepatită. Alte 30% au avut anterior infecții virale. Doar 20% au spus că nu au consumat alcool deloc, ceea ce înseamnă că peste jumătate din ele sunt consumatoare de tărie. 20% din acestea ne-au spus chiar că au băut alcool de cinci ori pe lună“, Natalia Barbova, atenționând că această practică afectează fătul în primul rând. Alte cauze care pot provoca nașterea unor copii cu malformații sunt expunerea mamei într-un mediu toxic, consumul de droguri și anumite medicamente, precum și factorii ereditari.
Aceleași date statistice relevă faptul că, în primul an de viaţă, copiii suferă preponderent de boli ale aparatului respirator (805 de cazuri la 1000 de copii), anemie (247 de cazuri la 1000 de copii), patologii perinatale (124 de cazuri la de 1000 copii) şi boli ale sistemului nervos (91 de cazuri la ce 1000 copii).
Anul trecut în Republica Moldova s-au născut 39.400 de copii.
Citește la aceeași temă: