Autor: Virginia Dumitraș
Centrele regionale de Sănătate Publică ar putea oferi servicii noi pentru persoanele fizice și cele juridice care au nevoie de expertize sanitare. Prevederile sunt incluse într-un proiect de Hotărâre supus dezbaterilor publice. Acesta a fost efectuat de către Ministerul Sănătății și vine să completeze lista serviciilor contra cost și a tarifelor din sănătate publică.
Proiectul Ministerului Sănătății stabilește servicii noi, dar și tarife noi pentru efectuarea analizelor produselor alimentare neprocesate sau preparate, dar și a apei, aerului și solului. Autoritățile își argumentează propunerea prin faptul că Centrele regionale de Sănătate Publică au fost dotate cu dispozitive medicale moderne şi performante, care permit efectuarea mai multor tipuri de analize. Bunăoară, anul trecut unele centre au primit: cromatografe cu diferite tipuri de detectoare, conductometre, mineralizatoare, aspiratoare de prelevare a probelor, analizatoare aerozolice, etc.
█ Pericolele alimentației în restaurante. Virusul care poate îmbolnăvi mii de persoane
Potrivit specialiștilor, extinderea listei serviciilor pe care le prestează Serviciul de Sănătate Publică va contribui la efectuarea unor cercetări minuțioase a produselor ce vizează sănătatea publică. „Extinderea listei este necesară pentru că aproape toate Centrele de sănătate publică au primit echipamente noi, care ne oferă posibilitatea să efectuăm mai multe tipuri de servicii. Anul trecut 11 centre, din cele 36 existente, au primit câte 12-13 aparate noi. Acestea vor funcționa ca laboratoare regionale de performanță, celelalte rămân doar pentru colectarea probelor și pentru efectuare unor analize mai simple. Pentru a face aceste analize așteptăm aprobarea extinderii acestei liste“, susține Ecaterina Zazuc, șefa serviciului economic în cadrul Centrului Național de Sănătate Publică.
Proiectul Ministerului Sănătății prevede și aprobarea tarifelor serviciilor contra cost ce va permite „acoperirea cheltuielilor prestării acestor servicii, menținerea echipamentului de laborator în stare funcțională, deservirea şi mentenanța acestuia“.
Astfel, în cazul în care proiectul va fi aprobat, noile modificări vor viza persoanele juridice şi fizice, care au nevoie de expertize sanitare pentru a asigura echitatea și inofensivitatea sau pentru a analiza unele produse. „La noi se adresează agenții economici care se ocupă de comercializarea unor produse, care plătesc singuri efectuarea analizelor, dar și instituții precum Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, diverse spitale, ale căror costuri sunt asigurate de către CNAM“, explică Ecaterina Zazuc.
Expertizele costă între 65 și peste 9.000 de lei
Potrivit documentului, cea mai ieftină analiză ar urma să coste 65 de lei și cea mai scumpă - 9.000 de lei. Totodată, analiza aditivilor alimentari în produse alimentare precum: acidul sorbic, acidul benzoic, cofeină, zaharină, aspartam, acesulfam, ciclamat, prin metoda lichid cu ajutorul cromatografului va costa aproape 500 de lei. 277 de lei ar urma să coste determinarea metalelor toxice în apă, iar determinarea substanțelor organice in aer: dioctilftalat, de exemplu, va costa 404 lei.
Antreprenorii spun că extinderea serviciilor ar fi avantajoasă pentru comercianții din regiunile țării. Totuși, ei cred că tarifele sunt cam mari. „Eu am contract cu Centrul de Sănătate Publică din Fălești. Fac analize de laborator la toate produsele lactate: cașcaval, smântână, brânză. Sunt analize pentru securitatea alimentară, pentru a identifica dacă nu sunt bacili, streptococi, bacterii patogene“, susține Vasile Cireș, un antreprenor din Logofteni, care vinde produse ecologice.
Pentru acestea, antreprenorul plătește anual între 5.000 și 7.000 de lei. „E cam scump, dar asta este situația“, susține Vasile Cireș.
Tarifele propuse vor fi aplicate doar de către instituțiile SSSSP nu și de alte instituții medico-sanitare publice, departamentale şi private.
█ Articole relaționate:
Cele mai nesănătoase produse alimentare interzise de nutriționiști