Oleg Bratu, medic dermatolog
Pe lângă faptul că ne încălzește, soarele are un rol esențial și pentru sănătate noastră. În primul rând ne scapă de depresii și previne rahitismul (deficitul de Vitamina D care împiedică procesul de creștere și dezvoltare normală a oaselor). Cu toate acestea, expunerea la soare poate fi și periculoasă, mai ales dacă nu ne protejăm de el. Pentru că razele ultraviolete devin cu fiecare an mai puternice, riscul de a face melanom devine tot mai mare. Există mai multe metode de protecţie împotriva razelor ultraviolete, printre acestea și folosirea cremelor de protecţie împotriva soarelui. Cum să le alegem și la ce să atragem atenţia, ne spune medicul dermatolog, Oleg Bratu.
Factorul de protecție
Acesta este cel mai important pas când alegeți crema de protecție solară. Factorul de protecție (SPF) se definește prin puterea pe care o are crema pentru combaterea razelor ultraviolete. Acest lucru poate fi determinat prin intensitatea cu care s-a înroșit o porțiune de piele pe care a fost aplicată crema de protecție solară și altă porțiune, pe care nu a fost aplicată. Cele mai recomandate creme cu factor de protecție solară sunt 15 și 30. O cremă cu SPF 15 te protejează de UV în proporție de 95%, iar cele cu factor de protecție 30 - de 96%. Diferența nu este foarte mare, dar cremele cu SPF 30 sunt mai utile atunci când te expui la soare pentru prima oară sau când ai pielea de culoare deschisă. Se recomandă persoanelor cu pigmentul foarte deschis (blonde, roșcate sau cu pistrui) este necesară o loțiune cu factor de protecție mai mare, peste 50 SPF.
Pentru copii, pediatrii recomandă cremele de protecție solară cu SPF 15 și alegerea unui produs conceput special pentru ei. Aceasta combate aproximativ 93% dintre razele ultraviolete. Nicio cremă sau loțiune nu ne protejează însă 100%.
Protecție cu spectru larg
Asigurați-vă că loțiunea sau crema este etichetată cu „spectru larg”. Este foarte important, deoarece razele ultraviolete se împart în 2 categorii: UVA și UVB. Produsele cu spectru larg asigură protecția împotriva ambelor tipuri de urltraviolete.
Fără parfumuri și parabeni
Alegeți produse care nu conțin substanțe chimice periculoase. Printre acestea se numără parfumurile și parabenii. Pot cauza apariția unor probleme la nivelul pielii: eczeme, dermatite, alergii și alte boli de piele. Unele produse sunt chiar hipoalergenice, iar informația aceasta este trecută pe eticheta lor. Daca știți că sunteți o persoană sensibilă la alergii, atunci alegeți produse special concepute pentru acest tip de piele.
Importanța oxidului de zinc și a dioxidului de titan
Căutați ca loțiunea pe care o procurați să aibă în compoziție aceste 2 substanțe esențiale - oxid de zinc și dioxid de titan. Ele sunt cele care nu pătrund în piele, ci rămân la suprafața ei, protejând-o. Ajută în special la protecția urechilor, nasului și buzelor atunci când petreceți mai mult timp la soare. Aceste substanțe nu sunt nocive pentru sănătate.
Produse rezistente la apă
O altă informație utilă pe care trebuie să o cauți pe eticheta cremelor pentru plajă este rezistența la apă. Acest lucru înseamnă că protecția continuă și în timp ce te bălăcești în apă. Chiar și așa, recomandăm să aplicați un nou strat de loțiune la fiecare 2 ore.
Efect noncomedogenic
Loțiunile noncomedogenice nu blochează porii. Comedoanele sunt punctele negre sau albe de grăsime care se acumulează în pori. Produsele noncomedogenice nu sunt grase ca textură. Căutați în farmacii produsele pe eticheta cărora este trecută mențiunea noncomedogenic.
Uleiuri, creme, loțiuni, spray-uri sau geluri de protecție solară
Există o gamă variată de loțiuni pentru protecție solară în ceea ce privește textura. Însă în acest caz tipul de textură este o alegere personală a fiecăruia. Nu se poate spune că unele sunt mai bune decât altele sau unele sunt mai practice decât altele. De exemplu, spray-urile acoperă foarte bine zone mari de piele și nici nu sunteți obligat sa puneți mâna pentru a evita senzația de lipiciune și să vă murdăriți.
Locul de unde cumperi loțiunea care te protejează de soare
Sfatul medicului: Atunci când mergeți să cumpărați o cremă pentru protecție solară, trebuie să știți că de fapt „cumpărați” protecție împotriva cancerului de piele. Cu toate acestea, nu cumpărați loțiunile de oriunde, ci din magazinele specializate sau farmacii. Astfel, aveți siguranța că sunt eficiente și nu au termenul expirat. În plus, farmacistele sau vânzătoarele vă pot ajuta să alegeți crema potrivită. Pentru asta sunt instruite. În general, loțiunile de protecție solară se găsesc astăzi într-o varietate foarte mare, atât după componența cât și după nivelul de protecție. Toate urmăresc un singur scop - prevenirea efectelor negative ale expunerii la soare.