Redactor: Ina Guțu
Substanțele din alimentele pe care le consumăm zilnic pătrund în sânge și, inevitabil, influențează felul în care ne simțim, capacitatea noastră de muncă și cea de a gândi. În acest fel, alegerea corectă a unor ingrediente poate îmbunătăți capacitățile cognitive ale creierului uman cu 20 la sută, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății.
Business Insider publică o listă cu ingrediente care, consumate cu regularitate, te ajută să te menții într-o excelentă formă fizică și intelectuală:
- Fructele de pădure –conţin antioxidanţi care îmbunătăţesc memoria, dar și coordonarea mișcărilor. Neurologul James A. Joseph, susţine că antioxidanţii din fructele de pădure funcționează ca niște agenți antiinflamatori.
- Nucile – uleiul de nuci sau de avocado are capacitatea de a menține membranele celulare ale creierului tinere și flexibile.
- Bananele – un fruct conține cantitatea zilnică de glucoză necesară pentru creier. Potrivit cercetătorului Leigh Gibson, creierul uman funcționează la capacitate maximă cu 25 de grame de glucoză introduse zilnic în circuitul sanguin. Este exact cantitatea pe care o conține o banană.
- Ouăle – conțin grăsimi și Vitamina B, cunoscută pentru că îmbunătățește memoria și viteza de reacție.
- Somonul – conține proteine, fier și vitamina B, care ajută la îmbunătățirea memoriei și concentrării.
- Vinetele – îmbunătățesc comunicarea dintre celulele cerebrale şi moleculele mesagere.
- Ciocolata neagră – are proprietăți antioxidante, care ajută la producerea endorfinelor, numite și molecule ale fericirii. Totodată, acestea sporesc capacitatea de concentrare.
- Ceaiul verde- are proprietăți neuroprotective, adică ajută la buna funcționare a sistemului nervos.
Printre alimentele necesare unei bune funcționări a creierului, potrivit Business Insider, mai sunt necesare salata verde, morcovii, vinul roșu, cerealele, cacao și usturoiul.