Autor: Irina Papuc
Autoritățile din sănătate au calculat că este nevoie de aproximativ 60 de milioane de lei ca să reducă numărul bolnavilor de maladii non-transmisibile sau altfel spus - bolile obiceiurilor proaste. Specialiștii speră că pe parcursul următorilor șase ani vor reuși să îi motiveze pe moldoveni să practice sportul, să consume alimente sănătoase și să renunțe la vicii. Crearea unui site cu informații utile și a unor școli de promovare a modului sănătos de viață sunt doar unele idei.
Planul de acțiuni pentru prevenirea și controlul bolilor non-transmisibile pentru anii 2014-2020 prevede crearea unui portal web care să conțină informații despre modul sănătos de viață și prevenirea bolilor generate de modul nesănătos de viață. Suma estimativă pentru crearea și menținerea acestuia este de 600 de mii. Până în 2020 ar urma să funcționeze o rețea națională de școli care să promoveze modul sănătos de viață, pentru care vor fi necesari alte șase milioane de lei. În planul de acțiuni se mai înscriu și elaborarea unui8 nou Program Naţional de profilaxie şi combatere a diabetului zaharat și unul de control al cancerului. Acesta ar trebui să fie gata în acest an.
Autoritățile mai planifică să creeze centre de consiliere, care ar urma să coste, la fel, peste 6 milioane de lei, iar aceeași sumă ar urma să fie investită în reabilitarea terenurilor sportive.
Deși programul prevede și dezvoltarea îngrijirilor paliative și de lungă durată, autoritățile au anunțat că pentru acest tip de îngrijiri se va anunța un concurs pentru dezvoltarea unui parteneriat public-privat. Cererea pentru îngrijirile paliative este în creștere continuă, cauza majoră fiind consecințele acestor maladii, care duc de cele mai multe ori la infirmitate.
Peste 40 de milioane vor fi asigurate din bugetul de stat și din fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală, restul banilor urmează să fie identificați.
Campioni la boli de inimă
Republica Moldova are o povară dublă – bolile netransmisibile afectează foarte mulți moldoveni, la fel ca și maladiile care pot fi transmise de la o persoană la alta. Totuși, maladiile netransmisibile alcătuiesc un total de 80 la sută dintre toate maladiile înregistrate. Modul haotic de a mânca, sedentarismul, grijile permanente au „plămădit” o statistică îngrijorătoare. Din cauza maladiilor cardiovasculare decedează anual peste 20 de mii de moldoveni, iar incidența este de două ori mai mare decât în state europene. Și cancerul răpește viața a aproximativ 8.000 de oameni anual. Bolile respiratorii sunt și ele în top, precum și cele digestive. Diabetul, de asemenea, afectează peste 70 de mii oameni. Cu toate acestea, datele statistice arată că doar doi din zece moldoveni fac sport.
█ Articole relaționate: