Autor: Viorica Bugulean

Au trebuit să aștepte șapte ani ca să se poată bucura de condiții de spitalizare normale. Pacienții Spitalului raional de la Glodeni s-au mutat recent în blocurile renovate ale instituției și beneficiază acum de saloane spațioase și curate, mobilier nou, apă caldă și instrumente medicale, cu ajutorul cărora să poată obține un tratament de calitate.

Cu toate acestea, 80 la sută din aparatajul medical este învechit. Administrația speră, totuși, că în scurt timp va rezolva și această problemă.

Conducerea instituției spune că lucrările de reparație a spitalului au durat atât de mult, pentru că au fost sistate în repetate rânduri. ”Potrivit unei Hotărâri de Guvern, Spitalul din Glodeni a fost inclus intr-un proiect pe lot ce presupunea renovarea instituţie şi dotarea cu utilaj modern. După un an de lucrări, banii s-au terminat şi pe o perioadă de aproape doi ani lucrările de construcţie au fost stopate. Această situaţie s-a repetat pe parcursul a şapte ani încă de câteva ori”, a declarat pentru Sănătate INFO directorul Spitalului, Nicolae Guriev.

Acum, însă, pacienții din raion vor putea obține servicii spitalicești de ultimă generație, susține Guriev.”În privinţa dotărilor, încă nu suntem la nivelul Spitalului Republican sau a spitalelor din Chişinău. Dar pentru un spital raional, avem tot ca pacienţii să fie mulţumiţi şi personalul să pună un diagnostic la timp şi corect”, a mai adăugat Nicolae Guriev. 

La rândul lor, pacienții se declară mulțumiți. ”Și curăţenie, şi aerul, şi mobila este alta, avem apă caldă, apă rece. Acolo stăteam înghesuiți, dar aici ne simţim foarte bine”, ne-a spus unul dintre ei.

Iar doctorul Vasile Sărăteanu așteaptă la serviciu medici tineri. ”De lucrat se poate, numai că mai este o problemă – majoritatea suntem pensionari”, spune el.

Spitalul din Glodeni are patru blocuri. Administrația anunță că mai are de reparat un bloc, iar după ajutor se va adresa Companiei Naționale de Asigurări Medicale. Renovarea celor trei blocuri a costat aproximativ 24 de milioane de lei. 70 la sută din bani au fost alocaţi de CNAM, iar restul de Consiliul Raional Glodeni.

Citește la aceeași temă: