Autor: Virginia Dumitraș
Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a făcut astăzi bilanțul suportului financiar oferit timp de cinci ani de către UE, în cadrul programului de suport bugetar „Susținerea politicilor în sectorul sănătății“. Oficialul a anunțat că UE nu va mai oferi bani în bugetul de stat pentru Sănătate, dar va continua să susțină dezvoltarea sectorului prin alte proiecte.
Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a anunțat că în iunie Uniunea Europeană a debursat ultima tranșă din suportul bugetar pentru Sănătate. Este vorba de 6 milioane de euro, un grant adițional oferit prin programul „Mai mult pentru mai mult” al Uniunii Europene.
Cele 6 milioane au fost investite în reformarea și consolidarea Serviciului de Sănătate Publică și în dotarea cu echipament modern al Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu“.
„Când vorbesc despre relațiile comerciale, foarte des, spun că Republica Moldova trebuie să corespundă standardelor globale. Acest lucru este valabil pentru toate sectoarele, mai cu seamă pentru sectorul sănătății. Astăzi, marcăm încheierea programului de suport la buget pentru acest domeniu, dar UE nu pleacă din Republica Moldova și nu va înceta să ofere asistență acestui sector“, a declarat oficialul Uniunii Europene.
Potrivit sefului Delegației UE, suportul a fost încetat datorită faptului că în programul de suport bugetar din partea UE, sectorul Sănătății „a atins unul dintre ele mai bune rezultate în comparație cu alte sectoare“. Astfel, UE se va concentra pe alte domenii precum: agricultură, reformele din poliție sau dezvoltare regională. Totuși, oficialul susține că proiectele din domeniul sănătății vor continua. „UE va continua să participe în dialogurile cu privire la politicile naționale în acest domeniu, în ceea ce ține de mobilitatea profesioniștilor din domeniul sănătății. Totodată, se lansează primul, cel mai mare program de twinning în domeniul transplantului de organe și vor fi implementate și un șir de alte proiecte transfrontaliere cu UE“, a mai spus Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE în Republica Moldova.
„Avem și alți parteneri“
Ministrul Sănătății spune că suportul bugetar primit de la Uniunea Europeană a fost esențial pentru sectorul Sănătății. „Acest suport a fost prevăzut pentru diferite activități a sectorului sănătății. În primul rând a fost sporită creșterea acoperirii cu asigurări medicale, care a atins cifra de 83,7%. Au fost acoperite alte cheltuieli prioritare ale sistemului Sănătății. Ceea ce ne-am programat a fost realizat la 100%“, a explicat Andrei Usatîi, ministrul Sănătății.
Recunoaște însă că în acest domeniu mai sunt multe de făcut. „Probleme au rămas și vor fi încă pentru 100 de ani înainte. Problemele nu se termină azi și nu au început azi. Avem probleme în finalizarea modernizării Centrelor de Sănătate Publică, a spitalelor raionale și aceste proiecte sunt incluse în colaborarea noastră cu UE și cu alte țări din regiune: SUA și Japonia, care sunt parteneri de durată și foarte credibili“, a explicat Andrei Usatîi.
Ce soluții vor găsi autoritățile pentru sistemul de Sănătate pentru următorii ani? „În primul rând, Guvernul Republicii Moldova a sporit finanțarea sistemului Sănătății comparativ cu 2009, aproape de două ori. Avem memorandumuri de înțelegere și colaborare cu Guvernul Elveției care investește mult în Moldova, Guvernul Japoniei, Austriei și al SUA. Noi mizăm în primul rând pe noi, noi ar trebui să câștigăm, să vină acești bani în buget și să-i folosim cu maximă eficiență și să cerem suport financiar din partea partenerilor străini, ceea ce s-a întâmplat cu mai multe proiecte. Este important că noi am obținut credibilitatea partenerilor noștri“, a conchis Andrei Usatîi.
Sistemul de Sănătate din Republica Moldova beneficiază de asistență financiară din partea UE din anul 2008. Pe parcursul anilor 2008-2012, în cadrul programului de Suport Bugetar „Susținerea Politicilor în sectorul Sănătății“, UE a oferit un suport financiar în valoare de aproximativ 49 de milioane de euro și asistență tehnică în valoare de peste 3 milioane de euro.
█ Articole relaționate: