Autor: Virginia Dumitraș
Primul centru SMURD din Republica Moldova urmează să fie lansat la mijlocul lunii august. Pentru aceasta sunt antrenate 24 de persoane din cadrul Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale din Republica Moldova.
Odată ce va fi lansat, Serviciul Medical de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare SMURD va funcționa în cadrul detașamentului căutare, salvare numărul 2 din Bălți, o subdiviziune a Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale. În cadrul acestuia vor fi 24 de persoane care, în situațiile de urgență majoră - accidente rutiere sau dezastre naturale - la fața locului vor merge câte trei sau mai multe persoane, în funcție de complexitatea cazului.
„Este vorba de 24 de persoane, din cadrul Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, care au fost instruite la Iași pentru a deveni paramedici. Cursurile au avut loc în cadrul Inspectoratului pentru situații de urgență Iași. Șase persoane încă se află la Iași. Acolo, specialiștii au parte de pregătiri atât din partea pompierilor cât și din partea medicilor pentru că atunci când vorbim despre SMURD vorbim despre o legătură între medici și pompieri. Mai întâi fac probe teoretice după care practice. Sunt puși în situații în care trebuie să acorde ajutor medical pacienților“, afirmă Diana Țurcan, ofițerul de presă al Serviciului Protecției Civile şi Situațiilor Excepționale.
█ Primul Centru SMURD din Moldova va fi funcțional în jumătate de an
Potrivit ofițerului de presă, serviciul va fi lansat la mijlocul lunii august și va activa în zona de Nord a țării, în Bălți și în raioanele din apropiere. „La deschidere, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat va dona centrului cinci ambulanțe dotate corespunzător serviciului pe care-l vor îndeplini cele 24 de persoane“, explică Diana Țurcan.
Până vor fi aduse cele cinci mașini, în Republica Moldova, la detașamentul căutare, salvare numărul 1 din Chișinău și la cel din Bălți sunt două ambulanțe, dar nu sunt atât de performante. „Începem cu zona nord. Desigur, ne dorim să fie implementat în toată țara, dar este prea devreme să vorbim despre așa proiecte. Vom vedea cum va funcționa în zona de Nord“, susține ofițerul de presă al Serviciului Protecției Civile şi Situațiilor Excepționale.
Totodată, autoritățile lucrează și la proiectul SMURD transfrontalier, care ar urma să fie implementat din martie 2015. „La acest proiect se lucrează. El presupune, în primul rând, o conlucrare la frontieră. Elicopterele care vor fi în zona de acțiune din România vor funcționa și la noi în Republica Moldova“, a declarat Diana Țurcan. În acest sens, în cadrul Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale au avut loc deja câteva ședințe în cadrul cărora s-a discutat implementarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind ajutorul reciproc pentru intervențiile transfrontaliere în caz de urgențe medicale.
█ Articole relaționate:
<span style="c