Autor: Irina Papuc
Controversatul proiect de lege al deputatului Vladimir Hotineanu, fost ministru al Sănătății, cu privire la crearea unui Colegiu al Medicilor, va fi examinat mâine în plenul Parlamentului, în ciuda opoziției pe care o întâmpină atât din partea actualului ministru, Andrei Usatîi, cât și a medicilor și experților în domeniu. Acesta a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței de mâine, chiar dacă responsabilii de la Cancelaria de Stat susțin că documentul se află încă în lucru.
„Acest proiect a fost întors de mai multe ori pentru reexaminare, iar acum se află la noi, în lucru. Din câte eu cunosc nu este propus pentru ședințe de Guvern sau în altă parte“, a precizat Ion Păcuraru, consultant principal la Cancelaria de Stat.
Acum două săptămâni, ministrul Sănătății, Andrei Usatîi declara pentru Sănătate INFO că proiectul lui Vladimir Hotineanu este doldora de avize negative și trebuie abandonat, pentru a fi elaborată o altă lege, de la zero, luând în calcul experiența altor țări. În replică, Hotineanu a spus că nu-i pasă de părerea ministrului și că nu va renunța la acest proiect al său. De această dată, Andrei Usatîi n-a fost de găsit pentru a comenta insistența cu care colegul său de partid își promovează inițiativa legislativă.
La rândul lor, experții se arată extrem de îngrijorați de modul în care este promovat acest document, care în opinia lui Viorel Soltan, director al Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate, contravine cadrului juridic existent în domeniul sănătății și Constituției Republicii Moldova. ”Este ilegală impunerea condiţiilor pentru medici de a fi înscrişi în Colegiul Medicilor din Republica Moldova pentru a avea dreptul de a activa pe teritoriul ţării. Odată intrat în vigoare documentul le va îngrădi medicilor dreptul la activitatea și va genera acte de corupție în procesul decizional“, consideră Soltan.
Conform proiectului elaborat de Vladimir Hotineanu, în Moldova ar urma să fie creat un Colegiu al medicilor, membri ai căruia vor fi obligați să devină și să cotizeze toți doctorii care activează în țară. Documentul mai prevede că cei care vor refuza să facă parte din această structură nu vor mai avea dreptul să practice medicina.
Elaborat în 2011, proiectul a primit pe parcurs numeroase avize negative atât din partea Guvernului, cât și a comisiilor permanente din Parlament. Cu toate acestea, inițiativa deputatului PLDM a reapărut de cel puțin două ori pe ordinea de zi a Guvernului, cu un set de avize modificate de fiecare dată într-un limbaj mai puțin tranșat. Ultima tentativă de a-l aduce pe masa Executivului s-a produs în ianuarie curent, când premierul a dat indicație să fie scos de pe ordinea de zi.