Autor: Sorina Bujarov

Vladimir Hotineanu, preşedintele Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie susţine industria tutunului, în loc să se îngrijească de sănătatea populației. În cadrul unei emisiuni pe portalul Unimedia, oficialul declară că Legea antitutun, care urmează să fie discutată în Parlament, are foarte multe carențe și trebuie revăzută. Mai mult, Hotineanu, care este și doctor de profesie, susține că reprezentanții industriei tutunului trebuie să participe la discuții, întrucât aceștia sunt o parte a societății și actori importanți pentru economia țării. Asta deși  Convenția Cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului, pe care Moldova a ratificat-o, interzice acest lucru.

„Discutăm cu ambele părţi ca să găsim soluţii. Eu nu cred că sunt încălcări, pentru că OMS recomandă şi nu dictează. Această organizaţie are directive de recomandare și nu de aplicare. Nu poţi omite o parte a societăţii care este actor în economia ţării”, a afirmat Hotineanu.  

Întrebat de ce proiectul de lege privind controlul tutunului încă nu a ajuns să fie dezbătut în Parlament, deşi a fost transmis de către Guvern încă în februarie, acesta a ținut să aducă o mulțime de justificări în acest sens și a recunoscut că reprezentanții industriei tutunului fac presiuni chiar și asupra președintelui țării și președintelui Parlamentului.

„Au parvenit demersuri la domnul Corman și la Domnul Timofti de la Imperial Tabacco”.

Dacă va fi adoptată în varianta actuală, mai spune Hotineanu, viitoarea lege antitutun va spori riscul de contrabandă cu țigări. „Vreau să vă arăt două scrisori transmise Parlamentului din partea SIS-ului şi din partea Asociaţiei Mondiale a Vămilor. Sunt două momente care au atenţionat deputaţii. Deci, cu prevederile care sunt în acest proiect de lege sporesc riscul apariţiei contrabandei şi de comerţ cu produse contrafăcute”, a declarat acesta în cadrul emisiunii.

Totodată, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie crede că prevederea care interzice fumatul în localurile publice închise ar trebui modificată. În opinia lui, această măsură este prea radicală, iar nefumătorii ar putea fi protejaţi de fumul de ţigară, dacă în localurile publice s-ar amenaja spații pentru fumători şi pentru nefumători.

█  Confuzii în Parlament. Proiectul legii antitutun a fost retras de pe ordinea de zi, pentru că deputații vor „să îmbunătățească” legea 

„Legea într-adevăr este foarte importantă, nu ar trebui fumătorul pasiv să sufere din cauza celui activ. Însă vreau să spun că în majoritatea insituţiilor publice, există ordinele ministerelor prin care se interzice fumatul – în spitale nu se mai fumează, în instituţiile de învăţământ, în locurile publice nu se mai fumează. Nu ştiu dacă în unele instituţii totuşi se fumează, însă nu ar trebui să controlăm acest lucru, ci să organizăm locuri speciale pentru fumători, să se instaleze ceea ce există în toate aeroporturile din Europa”, a argumentat Vladimir Hotineanu. 

Deputatul a mai adăugat că iniţiativa legislativă are două carenţe mari: nu conţine prevederi menite să protezeje lucrătorii din industria tutunului şi nu prevede includerea taxei pentru viciu. „Noi avem foarte multe sate care produc acest tutun şi e păcat că acest proiect de lege nu prevede măsuri care impun producătorul agricol şi industria de prelucrare a tutunului ca să-i protejeze pe aceşti oameni. A doua – taxa pentru viciu. Cel mai sensibil pentru cetăţean este bătaia cu leul. I-ai scumpit în primul rând pachetul de ţigări, iar banul acesta va fi cheltuit pentru proiecte de sănătate publică, ce ar mediatiza dauna fumatului”, a afirmat Hotineanu, adăugând totodată că o să propună includerea taxei pentru viciu când proiectul de lege va fi dezbătut în lectura a doua.

Experții internaționali în prevenirea fumatului vin să contrazică argumentele președintelui Comisiei protecție socială, sănătate și familie. Cu referință la Convenția cadru privind controlul tutunului Cornel Radu-Loghin, director de politici şi strategii în cadrul Reţelei Europene pentru prevenirea fumatului afirmă că: „Convenţia Cadrul privind controlul tutunului nu reprezintă o recomandare, ci este un tratat internaţional cu obligativitatea părţilor care au semnat acest tratat de a-l respecta şi de a-l implementa. Dovada este faptul că în majoritatea ţărilor europene nu se fumează în niciun loc public. În Irlanda, Anglia, Spania, Italia. În curând Moldova va trebui să se adapteze şi să urmeze legislaţia Uniunii Europene, iar aceasta este bazată pe Convenția Cadru a OMS”, a explicat expertul.

█  Legea Antitutun a ajuns la Parlament. Avizul cu probleme din partea Ministerului Finanțelor a fost ignorat 

Atunci când este vorba despre sănătatea populației nu mai trebuie să existe vreun interes economic, a mai adăugat acesta. Loghin i-a mai replicat lui Hotineanu că nu trebuie să se gândească la faptul că un produs contrafăcut este mai prost decât un produs normal, în condițiile în care și țigările contrafăcute, și cele normale ucid.

„Dacă spuneți că sunteți medic, grija dumneavoastră nu trebuie să fie industria sau ce vă trimite Organizația Mondială a Vămilor. Acolo sunt niște chestii care nu țin de sănătate, iar cele două carențe pe care le menționează domnul Hotineanu, vă asigur că nu sunt atât de mulți lucrători în industria tutunului, în comparație cu cei care suferă din cauza țigărilor. În ceea ce ține de a doua carență menționată- fumătorul nu trebuie sancționat, fumătorul trebuie ajutat să înțeleagă că fumatul nu e un obicei bun, iar acesta este rolul unui doctor”, a afirmat Cornel Radu Loghin.

La rândul său, Vladimir Hotineanu a declarat că proiectul de lege nu poate fi discutat în Parlament în timpul apropiat, deoarece încă se mai lucrează la unele prevederi, precum publicitatea și interzicerea fumatului în localurile publice închise, deoarece aceste aspecte nu pot fi acceptate în varianta actuală. 

 

  Articole relaționate:

Legea Antitutun, supusă unor modificări după aprobarea de către Guvern. Industria tutunului „scrie” avize în locul ministerelor prin care argumentează impactul „financiar” al legii asupra sistemului 

S-a găsit autorul care a scris avizul Antitutun pentru Ministerul Finanțelor. A fost angajat la acest minister, iar acum face parte din echipa Japan Tobacco International

Industria tutunului încearcă pe toate căile să-și apere interesele. Juriștii întrezăresc o schemă de corupție sau lobby din partea producătorilor de țigări și Ministerul Finanțelor