Redactor: Irina Papuc
O afacere în medicină ar putea avea succesul scontat doar dacă se dezvoltă pe o anumită nișă (recuperare, stomatologie), iar medicul inițiator are nevoie de un specialist în business. Sunt câteva dintre sfaturile unui consultant în management.
„În dezvoltarea afacerilor în domeniul medical văd o oarecare carență, în modul în care este abordată afacerea. Foarte puțini medici își angajează un specialist în a dezvolta afacerea. Ceea ce se întâmplă de cele mai multe ori este faptul că unii medici, din dorința de a ține costurile sub control, preferă să administreze chiar ei afacerea, în detrimentul calității”, afirmă Peter Barta, consultant în management și director al Fundației Post-Privatizare din România, citat de Pagina Medicală.
„Ceea ce se întâmplă este că văd multe servicii subevaluate din punctul de vedere al costurilor. Mulți practicieni în zona aceasta oferă servicii fără a reuși să își acopere costurile, pentru că nu au abilitățile necesare de a calcula costul exact al serviciului. Calculăm după ureche, deși prețul pe care îl cerem pentru un serviciu este mult sub costurile pe care nu le avem”, a mai adăugat acesta.
Una dintre problemele cu care se confruntă medicii, atunci când vor să pună bazele unei afaceri este legată de finanțare, din această cauză business-urile dezvoltate de către doctori au caracter generalist, și nu de nișă, lucru greșit în concepția expertului în management.
„În zona medicală ai nevoie de un capital mult mai ridicat față de alte tipuri de business, chiar daca este pe zona de servicii - ai nevoie de echipamente, de personal și atunci tendința este de a genera capital, astfel ca să oferi o gamă largă de servicii, devenind oarecum generalist. Cred că viitorul serviciilor medicale va fi dezvoltarea serviciilor de nișă, de calitate”, a mai spus Barta.
Barta crede că studiile în medicină ar trebui să conțină și cursuri de antreprenoriat, care să-i ajute pe tineri să pună bazele unei afaceri proprii cu propriile cunoștințe.
„În România nu avem manageri foarte buni, decât foarte rar”, a precizat acesta.
Unul dintre domeniile de nișă ce s-ar putea dezvolta profitabil în România, dar și în altă țară este recuperarea medicală.
„Stăm foarte prost în acordarea serviciilor de reabilitate, iar incidența cazurilor din această zonă este destul de ridicată – este vorba despre accidente rutiere, dar și post-operatorii, unde este nevoie de recuperare medicală. Fie că e vorba de recuperare medicala fizică, fie la nivel mental, aceste tipuri de servicii nu sunt cel mai bine adresate”, a conchis acesta.
█ Articole relaționate:
Recoltarea celulelor stem va fi legală. Procedura se va face în clinicile private și în cele publice