Redactor: Sorina David

O nouă speranță pentru persoanele diagnosticate de alopecie (chelie). Specialiștii au testat pozitiv un nou tip de tratament care stimulează organismul pentru a regenera foliculii de păr. Primul care a testat acest tratament este un bărbat de 25 de ani. Din cauza unei maladii autoimune, de mai bine de șapte ani a rămas fără păr pe tot corpul, fără sprâncene, gene și chiar fără barbă. 

Doctorii spun că bărbatul suferă de universalis alopecie - o boală autoimună rară ce se manifestă prin pierderea părului pe tot corpul, din cauză că sistemul imunitar atacă din greșeală foliculii de păr, scrie Foxnews. În încercarea de a trata această maladie și de a stimula organismul să regenereze foliculii de păr, cercetătorii de la  Universitatea Yale au aplicat, în premieră, un tratament neobișnuit. Aceștia au folosit „Tofacitinib citrat”- un medicament folosit pentru tratamentul artritei reumatoide. În scurt timp, organismul pacientului a fost capabil să regenereze  foliculii de păr, astfel încât bărbatului i-a crescut părul pe cap, sprâncenele, genele, părul de pe față, din zona inghinală și alte părți ale organismului.

Oamenii de știință de la Universitatea Yale cercetează de mai mult timp acest tip de tratament. Mai întâi tratamentul a fost testat pozitiv pe șobolanii infectați cu un tip mai puțin grav de alopecie, iar acum, acesta s-a dovediti eficient și în cazul oamenilor.

  Și în Moldova există „dependenți” de operații estetice. „Vin cu poze de-ale celebrităților. Câteodată îi trimitem la psiholog”

„Până acum încă nu a fost inventat un tratament eficient de lungă durată pentru alopecia universalis. Cel mai bun rezultat obținut până acum este acest tratament. Rezultatele obținute sugerează că totuși tratamentul pe termen lung al acestei maladii este posibil”, susține autorul principal al studiului, Brett A. King. profesor în dermatologie la Universitatea Yale.

Pe lângă alopecia universalis, primul pacient care a testat acest tratament a fost diagnosticat și cu psoriazis în plăci - o boala cronică ce constă din supra-producerea de celule (keratinocite) care formează la suprafața pielii plăcile psoriazice, plăci rosii, acoperite cu scuame (coji) solzoase ce pot fi pruriginoase (provoacă mâncărimi) sau pot sângera. Cu toate acestea, tratamentul s-a dovedit  eficient, astfel că după numai opt luni de tratament, bărbatului i-a crescut păr pe tot corpul, fără să raporteze efecte secundare. Înainte de tratament, el nu avea niciun fir de păr pe scalp sau față.

Potrivit cercetătorilor, medicamentul oprește sistemul imunitar să mai atace foliculii de păr. Aceștia mai spun că ar putea trata cu acest medicament și alopecia areată, o formă de cădere a părului în care foliculii de păr rămân intacți. În acest caz însă este nevoie ca medicamentul să fie sub formă de cremă. Pe viitor cercetătorii urmează să testeze și acest tip de tratament. 

 

 Articole relaționate:

Vitamina D, importantă pentru copilul tău

Unele tipuri de vopsele de păr ar putea conţine substanţe cancerigene

Băiatul care trebuie să poarte ochelari de soare tot timpul, pentru că are cristale în ochi. Boala îi poate curma viața