Autor: Irina Papuc

Un studiu făcut la nivel internațional a arătat că mămicile preferă să suporte o naștere mai lungă, decât durerile provocate de contracții. Faptul că durerea generează frică și nesiguranță este deja un lucru cunoscut. În timp ce unele spitale din lume recurg la diferite modalități de a le reduce din intensitate, în Moldova unele femei nasc fără niciun fel de anestezic. Din motive simple – nu există specialiști care să facă anestezia, atât de mult solicitată de gravide.

Natalia Belinschi a născut în maternitatea spitalului din Ungheni. Pentru că era la prima naștere, îi era frică de dureri. „Nașterea a durat mult, peste nouă ore de contracții și dureri”, își aduce amintea ea. În spital nu a beneficiat de anestetice pentru diminuarea durerii, cu excepția unei anestezii loco-regionale. „Aceasta se face deja la ultima etapă, în cazurile când au loc rupturi să nu ne doară foarte tare. În rest, simțim totul așa cum se întâmplă”.

„Nasc așa, nu cer nimic”

Situația pare să fie similară sau chiar mai rea în mai multe raioane, unde gravidelor nu le asigură nici un fel de anestezice, fie din lipsa specialiștilor, a tehnici sau a banilor. Aici femeile care nasc sunt lăsate să suporte durerea așa cum pot.

„La noi nu se utilizează epidurala sau alte metode mai noi. Recurgem la anestezie numai atunci când apar complicații și se indică cezariana. Femeile nu cer nimic, nasc așa”, ne asigură Mihai Ciutac, șeful maternității din Briceni. Medicul afirmă că acestea se vor cumpăra imediat dacă vor fi solicitate de gravide. În aceste condiții în 2013 la Briceni au născut anul trecut peste 320 de femei.

„Chiar acum a născut o femeie. A răcnit până a născut. Nu avem ce le face. Nu facem anestezie epidurală, pentru că n-avem doctor specialist care să fie competent să o facă. Trebuie să fie un anesteziolog pregătit pentru acest lucru”, ne-a spus Petru Florea, șeful maternității din Cimișlia. Aici au născut anul trecut 357 de femei.

În timp ce în teritorii medicina nu este în stare să le asigure femeilor servicii medicale fără durere fizică, în Capitală tot mai multe femei le cer doctorilor să facă uz de anestezice.

  Viața în incubator sau ce șanse de a trăi au copiii născuți sub o mie de grame. Anual, 2.000 de copii „se grăbesc” să vină pe lume

Una din cinci femei cere un anestezic

În cele mai mari instituții medicale din Chișinău, mămicile pot alege două modalități de anestezie – cea intravenoasă și anestezia epidurală.

„Noi recomandăm anestezia intravenoasă atunci când mămicile nu sunt pregătite psihologic și au dureri mari. Efectul acesteia însă nu este de durată – poate ține câteva minute până la maxim o oră. Efectuăm și epidurala, care se face în șira spinării”, spune șefa maternității nr. 2 de la Spitalul nr.1, Stela Dodu.

Medicul spune că tot mai multe mămici vor să scape de durerea provocată de contracții. „Avem gravide care se interesează de efectele adverse, iar în funcție de informație – acceptă sau renunță. Avem și din cele care nu vor să știe nimic despre ce se va întâmpla ulterior. Principalul să nu le mai doară”, explică medicul care spune că aproximativ 30 la sută dintre gravide solicită nașterea cu anestezie. Aceasta nu trebuie să coste în plus, deoarece fiecare gravă de automat asigurată de stat.

„Pentru mamă cel mai comun efect advers sunt vertijurile și durerile de cap. Desigur că nici pentru făt nu este chiar bine. Dacă mamei îi scade tensiunea arterială, atunci și la făt se accelerează bătăile inimii”.

Și la Institutul Mamei și Copilului fiecare a cincea gravidă cere anestezie la naștere. „Dacă în anul 2000 procentul abia de ajungea la 1, acum se apropie de 20. Este cea mai bună metodă și este considerat standardul de aur în perinatologie”, spune și medicul obstetrician – ginecolog, Ruslan Samoilenco.

La alte metode medicii nu apelează. Din două motive – nu există echipament, dar nici interes pentru așa ceva – nici pacientele nu cer și nici responsabilii din spital nu văd de ce ar fi necesar.

  Și-a pierdut fetița după câteva ore de la naștere. O femeie care a născut într-o unitate de moașe este împotriva acestei reforme și îndeamnă viitoarele mame să nască în spitale 

Gravidele, nepregătite pentru naștere

Cele mai inovatoare metode de reducere a durerilor care sunt disponibile în multe state ale lumii, inclusiv România, nu se regăsesc nici în instituțiile private de la noi.

„La noi se face anestezia regională și loco-regională, mai exact în regiunea perineului pentru a diminua din dureri. Aproximativ 90 la sută dintre mămici solicită anestezia epidurală, pentru că implică riscuri minime. Tehnica și consumabilele existente aici ne permit să facem acest tip de anestezie în cele mai sigure condiții”, spune Maxim Calaraș, medic obstetrician - ginecolog la un spital privat din Capitală. Totuși, doctorul spune că metodele care sunt deja în vogă, precum gazul ilariant, încă nu sunt disponibile în țară, pentru că sunt foarte costisitoare. Important însă este ca viitoarea mămică să înțeleagă că nașterea niciodată nu este ușoară, așa cum ne-am obișnuit să vedem în filme.

„Există situații când gravidele nu sunt pregătite de naștere, nu știu etapele, nici ceea ce trebuie să facă și nici măcar cât durează nașterea. Cad în panică și nu mai sunt cooperante. Atunci este extrem de complicat pentru doctori. Gravidele bine informate pot gestiona cu succes și contracțiile și durerile și pot face față și fără anestezie. Cel mai important deci, este ca femeile să cunoască totul despre naștere. Atunci sunt pregătite și fizic și psihologic, un aspect extrem de important”, a explicat specialistul. 

Printre metodele de reducere a durerii în timpul nașterii în diverse state există opțiuni diferite. Acestea implică anestezia epidurală, inhalarea gazului ilariant care provoacă o stare de bine și râs artificial. Alte metode mai sunt hidroterapia, acupuntura, hipnoza.

Anul trecut în Republica Moldova au fost înregistrate oficial 39.259 de nașteri.

 

█  Articole relaționate:

Zece metode de a reduce durerile din timpul nașterii 

Nașterea cu gaz ilariant care provoacă râsul artificial – pro și contra 

Parteneriatul la naştere, o experienţă traumatizantă pentru unii bărbaţi