Autor: Virginia Dumitraș
Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi a venit în sfârșit la ședința Legislativului ca să răspundă la întrebările deputaților. Demnitarul a fost așteptat mai bine de două luni, iar săptămâna trecută președintele Legislativului, Igor Corman, a cerut secretariatului să-i trimită o invitație specială. Deși a trebuit să răspundă la diverse întrebări, aleșii poporului s-au interesat în mod special de Parteneriatul Public Privat în hemodializă.
„Acest proiect a durat doi ani, începând cu 2012 și terminând cu aprilie 2014, care de fapt a tărăgănat procesul de modernizare al serviciului de hemodializă din cauză că doar 446 de pacienți au acces la aceste servicii. Alți peste 1.000 de pacienți nu au acces din lipsa capacităților. În acest moment sunt 78 de mașini de hemodializă plasate în sate, în șapte centre de hemodializă. De aceea, ajung la aceste centre doar pacienții în fază terminală, care necesită cheltuieli adăugătoare“, și-a început discursul Andrei Usatîi.
Potrivit ministrului, la licitația ce vizează Parteneriatul Public Privat în domeniul Sănătății au participat opt companii, însă la final au rămas doar două. „Restul s-au retras la o conferință în decembrie 2013 organizată de Ministerul Sănătății ca conferință înainte de tender. Participanții care s-au retras au invocat diferite cauze, care sunt la dispoziție pe paginile electronice“.
Andrei Usatîi a declarat că o ședință de hemodializă va costa 1.350 de lei, iar o ședință de dializă peritoneală - 1.950 de lei. El a adăugat că parteneriatul prevede transportarea tur-retur a pacientului, hrană și oferirea medicamentelor pentru maladiile asociate cum ar fi - anemia.
Ministrul nu a prezentat cine sunt acționarii companiei B Braun (din cadrul consorțiului BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft), care a câștigat licitația, invocând legea cu privire la protecția datelor cu caracter personal și legea privind protecția secretului comercial. Totodată, ministrul le-a explicat deputaților într-un limbaj la fel de alambicat, că o altă firmă – Fresenius - a refuzat să participe la licitație, deoarece cităm: „prețul este jos și condițiile de plasare a viitoarelor centre de hemodializă fiind foarte dezastruoasă invocând cheltuieli mari pentru proiectare, refacere și modernizare a acestor centre“.
Potrivit demnitarului, în cadrul acestui parteneriat urmează să fie modernizate câteva centre de hemodializă din țară: la Spitalul Clinic Republican, la Spitalul de Urgență, Institutul Mamei și Copilului și Spitalul Sfânta Treime. De asemenea, la Spitalul raional Ungheni, Drochia, Soroca și Edineț, Comrat, Cahul și Căușeni.
Astfel, ministrul Sănătății a accentuat că, de fapt, consorțiul BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft a câștigat licitația, pentru că a întrunit toate condițiile cerute în caietul de sarcini.
Argumentele ministrului Sănătății nu l-au convins pe deputatul Gheorghe Brega. „Era cazul să vă cereți scuze față de deputați pentru că la ședința trecută v-am așteptat timp de o oră și nu ați mai venit, dar asta ține de cultură. Problema este în modalitatea în care s-a făcut acest Parteneriat Public Privat. Firma BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft, conform datelor de la notariatul din Frankfurt nu este altceva decât un SRL, care are fondul social de 12.500 de euro. Dacă va fi necesar poate se va mări până la 25.000 de euro“, a spus Gheorghe Brega.
„Firma este înființată fix cu jumătate de an înainta de licitație. Această firmă este înființată de un jurist maltez, care locuiește în Frankfurt și se ocupă cu consultații financiare și este asociat la o firmă de club de golf. B Braun neagă categoric că are consorțiu cu această companie și spune că s-a angajat numai să depună aparataj, dar nicidecum să participe la dializă“, a mai spus Gheorghe Brega.
În replică, Andrei Usatîi i-a asigurat pe deputați că vor vedea în octombrie cum arată un „serviciu de hemodializă bun pentru oameni“. Totodată, Andrei Usatîi i-a invitat pe deputați să vadă în ce condiții lucrează medicii de la hemodializă. O altă replică de la Gheorghe Brega nu s-a lăsat așteptată. Acesta i-a reproșat ministrului că doctorii muncesc în astfel de condiții tot din cauza lui Andrei Usatîi, fără să ofere alte detalii.
Anterior, jurnaliștii de la Adevărul Moldova scriau că decizia Ministerului Sănătății care a selectat compania B Braun pentru dezvoltarea serviciului de dializă în Moldova este neclară. Firma nu întrunește condițiile impuse de Ministerul Sănătății, cele mai dure fiind experiența de cel puțin 25 de ani în domeniu și finanțarea de minimum 250 de milioane de euro în ultimii trei ani. O altă condiție era să aibă în exploatare cel puţin 2.000 de aparate de hemodializă la nivel mondial.
█ Articole relaționate: