Redactor: Virginia Dumitraș

Este vorba despre scanerul SCIO, un dispozitiv minuscul ce are mărimea unei cutii de chibrituri. Dispozitivul a fost inventat de către un om de știință din Israel, care susține că scanerul ar putea schimba modul în care avem grijă de propria sănătate. Potrivit specialiștilor, acesta este primul dispozitiv de acest gen.

Potrivit autorului inovației, scanerul ar putea schimba modul în care facem cumpărături și avem grijă de sănătatea noastră anume prin citirea compoziție chimice a medicamentelor, alimentelor, dar și a altor produse pe care le folosim. Dror Sharon, creatorul gadget-ului afirmă că acest dispozitiv va compila o colecție masivă de date, care va permite utilizatorilor să analizeze tot ce obișnuiește omul să consume. Potrivit acestuia, scanerul SCIO are trei aplicații – pentru produse alimentare, produse farmaceutice și horticultură (starea de sănătate a plantelor).

Pericolele alimentației în restaurante. Virusul care poate îmbolnăvi mii de persoane 

Modul de utilizare este foarte simplu - se identifică produsul și se apasă pe un buton care scanează produsul.  Astfel, utilizatorii pot vedea cât de multe calorii sunt într-o bucată de brânză sau pot determina când o roșie se va coace. Deși aceste lucruri par mai mult distractive decât utilitare, inventatorul scanerului afirmă că dispozitivul ar putea fi utilizat în identificarea alimentelor contaminate sau a unui medicament contrafăcut.

„Impactul major al acestui dispozitiv este că lumea va conștientiza mai bine impactul lucrurilor din jurul nostru”, a declarat Sanford Ruhman, profesor de chimie și expert în spectroscopie.

Totodată, inventatorul scanerului susține că acesta poate analiza chiar și un produs necunoscut, scanerul putând să citească structura moleculară a acestuia, iar mai apoi verificând informațiile dintr-o bază de date, le trimite pe telefonul mobil al utilizatorului.

Dror Sharon precizează însă că acum capacitățile gadget-ului sunt limitate, însă până la sfârșitul acestui an, potențialii investitori vor ține dispozitivul în mână și vor ajuta la dezvoltarea acestuia, potrivit Seattle Times

 Articole relaționate:

Cele mai nesănătoase produse alimentare interzise de nutriționiști 

Nimeni nu este „asigurat” că nu va dezvolta cancer. Totul depinde de deciziile pe care le iei