Autor: Virginia Dumitraș

Infrastructură neadecvată, servicii inaccesibile, cetățeni neinformați despre drepturile în sănătate și ambulanțe care nu ajung la timp sau deloc, mai ales la bătrâni și la persoanele de etnie romă. Acestea sunt doar câteva dintre constatările raportorului special al ONU, Magdalena Sepulveda Carmona, care a fost într-o vizită de lucru în Moldova, în septembrie 2013. Raportul a fost prezentat însă Consiliului ONU pentru Drepturile Omului pe 14 iunie curent.

În Expertul ONU a mai constatat că în Republica Moldova jumătate dintre spitale se află în Capitală, iar unele instituții medicale primare din sate nu îndeplinesc standardele naționale în ceea ce privește infrastructura și necesarul de echipamente, medicamente esențiale și specialiști”, constată Magdalena Sepulveda Carmona.

Astfel, expertul ONU în probleme de sărăcie extremă și drepturile omului recomandă Guvernului de la Chișinău să își intensifice eforturile „pentru a îmbunătăți accesul la servicii de îngrijire a sănătății de bună calitate, la prețuri accesibile în zonele rurale”. Raportorul mai solicită autorităților să ia măsuri urgente pentru a asigura dreptul la un consimțământ liber și informat în cazul oricărei intervenții medicale și că acest drept să fie respectat la toate nivelurile.

Raportorul special s-a arătat îngrijorat și de faptul că mulți părinți din grupurile social-vulnerabile nu știu despre faptul că micuții lor sunt asigurați de către stat. Din acest motiv, nu solicită asistență medicală necesară pentru copiii, deoarece nu-și permit să plătească investigațiile.

 Ilegalități în management financiar la Spitalul de Urgență și la Institutul Oncologic 

Raportul vizează și persoanele care suferă din cauza discriminării pe bază de sex, etnie, orientare sexuală, identitate de gen, etc. Potrivit expertului, sub diverse pretexte femeilor HIV- pozitive li se refuză intervențiile de protezare. De asemenea, au fost înregistrate cazuri când ambulanțele nu au ajuns la pacient sau au întârziat nejustificat. S-a întâmplat mai ales în localitățile populate preponderent de romi sau în cazul persoanelor în vârstă.

 „Statul ar trebui să îmbunătățească serviciile de asistență medicală obligatorie și să se asigure că cheltuielile financiare nu sunt o barieră pentru persoanele care trăiesc în sărăcie. Guvernul trebuie să colecteze cu regularitate date pentru a îmbunătăți serviciile medicale”, se menționează în raport.

În cadrul acelorași recomandări, expertul ONU a scris că internatul psihoneurologic din satul Pavlovca, raionul Briceni trebuie închis, iar persoanele care se află acolo - integrate în comunitate. 

 Schimbări confuze de funcții la spitalul pentru copii „V. Ignatenco“. Directorul spune că a fost șantajat să scrie cererea de demisie 

Expertul ONU le-a mai recomandat autorităților să se asigure că informația despre sănătate, inclusiv sănătatea sexuală și cea reproductivă, aparatajul și serviciile medicale sunt disponibile, acceptabile, accesibile și de calitate. De asemenea, informația trebuie să fie răspândită într-o manieră accesibilă pentru cele mai sărace și mai marginalizate grupuri ale societății.

Totodată, Magdalena Sepulveda Carmona le-a recomandat autorităților să asigure fără întârziere medicamentele necesare pentru persoanele cu fibroză chistică și cu boli rare.

█  Articole relaționate:

Operează copiii cu bormașina industrială. Se întâmplă la Spitalul „Valentin Ignatenco” 

A vizitat spitalul „Valentin Ignatenco”, dar nu a găsit nicio bormașină industrială. Andrei Usatîi: Filmulețul a fost postat pentru a discredita activitatea instituției 

Romii din Republica Moldova, fără polițe de asigurări medicale. „Progresele din 2012-2014 sunt invizibile“