Autor: Irina Papuc

Doctorii de la Institutul Oncologic spun că li s-a cerut să completeze cererile de aderare la Colegiul Medicilor, deși aderarea trebuie să fie benevolă. În afară de faptul că semnarea cererilor avea mai mult decât un caracter de recomandare, nu există o structură legală care ar putea recepționa aceste cereri.

Medicii de la Institut spun că s-au întrunit într-o ședință unde li s-a comunicat că trebuie să semneze cererile de aderare. Unii doctori ne-au spus, sub protecția anonimatului, că „recomandarea” a sunat mai mult ca un ordin care trebuie executat, iar alții s-au arătat deranjați de întrebare.

„Am primit niște cereri pe care trebuie să le completăm într-o săptămână și să le returnăm. Am fost anunțați ieri despre acest lucru”, spus un medic din cadrul instituției.

„Am fost anunțați la o adunare că trebuie să completăm o cerere, dar încă n-am completat-o. O să vă anunț neapărat când voi face acest lucru”, a răspuns ironic Vasile Jovmir, chirurg-mamolog din cadrul Institutului. Și Serghei Stepa, specialist în chirurgie spune că știe despre faptul că trebuie să completeze o cerere, dar că încă n-a făcut acest lucru. El n-a putut să ne spună cui sunt adresate aceste cereri și unde se centralizează.

„Toți doctorii benevol trebuie să scrie cererea. Desigur că nimeni nu impune, dar ar fi bine ca toți să scrie, pentru că altfel nu vor fi apărați. Astfel de instituții democratice în medicină sunt în toată lumea”, ne-a spus Gheorghe Țăbârnă, și el medic la Institut. El afirmă că cererile nu sunt adresate unei persoane anumite, ci Colegiului  Medicilor.

„Nu este o persoană, cererea este scrisă către Colegiul Medicilor. Deja cei care au depus cererea se vor aduna și vor crea în cadrul Institutului un Consiliu al Colegiului, care va avea președinte, vicepreședinte și secretar”, a mai adăugat acesta.

  Legea Colegiului Medicilor intră în vigoare astăzi. Un Colegiu, de facto, nu există 

Victor Cernat, directorul Institutului Oncologic, spune că nu cunoaște detalii nici despre ședința avută și nici despre cererile eliberate doctorilor. „De acest lucru se ocupă Ion Mereuță. Sunați-l pe el”, ne-a răspuns Cernat. Directorul n-a vrut să explice dacă i se pare relevantă crearea unei noi structuri în cadrul Institutului. „Voi lua atitudine când acest lucru se va întâmpla. Ce acțiuni voi întreprinde, vă voi spune atunci”, a răspuns scurt acesta.

Grupurile de inițiativă care eliberează acum cereri pentru doctori încalcă dreptul de libera aderare și legea în sine, care prevede cum pot fi aleși membrii Colegiului, este de părere expertul Andrei Mecineanu.

„Viciile Legii Colegiului Medicilor încep să-și facă efectul. Medicii sunt condiționați să depună cereri către o structură care nu există și care nici măcar nu poate fi formată. Mai grav este faptul că asistăm la tot felul de indicații date în cadrul ședințelor organizate în condițiile în care asocierea trebuie să fie benevolă. Dreptul la libera asociere înseamnă atunci când medicul merge la reprezentanța organizației respective, solicită o cerere, o completează și o semnează. Astfel, acesta își exprimă acordul implicit și explicit de a deveni membru. Or, atunci când se intră într-o sală, unde medicii au fost chemați, se pune pe masă un set de cereri și se dă indicația de a fi completate și returnate timp de o săptămână, nu poate fi interpretată nici juridic, nici profesional și nici moral, ca fiind expresia asocierii benevole”, a precizat Andrei Mecineanu.

Legea privind constituirea Colegiului Medicilor a intrat în vigoare în data de 10 martie. Colegiul de facto însă nu există, pentru că nu există conducerea acestei structuri. Aceasta poate fi aleasă numai în urma unui congres al membrilor. La rândul lor, doctorii nu pot deveni membri cu acte în regulă, pentru că nu există structura care să primească aceste cereri. Proiectul votat în prima lectură conținea un articol care îi obliga pe doctori să devină membri ai acestei structuri, însă această prevedere a fost exclusă.

 

  Articole relaționate:

Colegiul Medicilor, pus pe roate la o ședință organizată „în secret”

Controversata Lege a Colegiului Medicilor, împotmolită în mecanismele de implementare. Nu se știe când instituția va putea, la modul practic, să-i protejeze pe doctori   

Colegiul Medicilor … fără medici după o lună de la intrarea în vigoare a legii. Aceștia nu știu unde trebuie să depună cererile de membru