Redactor: Irina Papuc

Autoritățile din Marea Britanie avertizează mamele nou născuților să nu adormă cu aceștia într-un pat. Institutul Național pentru Sănătate și Îngrijire afirmă că tinerele familii ar trebui să cunoască mai bine obiceiurile de dormit în siguranță pentru bebeluși, pentru a reduce riscurile apariției sindromului de moarte subită a sugarului.

Potrivit sursei, aproape 250 de nou născuți mor anual în Anglia și Țara Galilor din această cauză, scrie Daily Mail.

Institutul Național pentru Sănătate și Îngrijire atrage atenția părinților că riscul decesului în pătuț poate fi mult mai mare în cazul părinților care consumă alcool, droguri sau fumează.

Totodată, copiii născuți prematur sau cu o greutate mai mică la naștere au un risc mai mare de a suferi de acest sindrom.

„Nu există explicații despre cauzele survenirii sindromului  de moarte subită a nou născuților”, afirmă profesorul Mark Baker. „Știm că există o legătură între acest sindrom și dormitul împreună cu copilul într-un pat sau canapea, dar rezultatele studiilor arată rezultate contradictorii în ceea ce privește cauzele care duce la acesta”.

În așteptarea unor studii care să ofere date mai clare, specialiștii insistă ca părinții să nu doarmă cu bebelușii lor, chiar dacă așa este mai simplu pentru alăptat sau părinții nu au banii necesari pentru procurarea unui pătuț.

Sindromul morții subite la nou-născut:

Sindromul morții subite la sugar reprezintă moartea copilului fără o cauză cunoscută. În mod obișnuit, decesul copilului survine în timpul somnului. 

Nimeni nu este vinovat de moartea copilului prin sindromul morții subite. Acesta nu poate fi nici prevăzut, nici prevenit. Cu toate că este foarte rar, sindromul morții subite la sugar este una din cauzele cele mai comune de moarte a copiilor cu vârsta între 1 și 12 luni. Cele mai multe cazuri apar la copiii cu vârsta între două și patru luni.

Bebelușii care mor de această boală nu pot fi resuscitați, par a fi sănătoși înainte de culcare și nu prezintă semne ca s-ar fi zbătut. De obicei, bebelușul este găsit în aceeași poziție în care a fost pus. De asemenea, nu există investigații care să determine dacă un bebeluș are un risc crescut de sindrom al morții subite.

 

  Articole relaționate:

1,5 milioane de români suferă de apnee în somn

Care este durata unei sarcini normale sau la câte săptămâni de sarcină e bine să se nască un copil 

Părinții unui nou-născut acuză medicii de malpraxis. Micuțul avea clavicula ruptă de la naștere, însă medicii au descoperit aceasta abia după o săptămână