Mihai Gavriliuc, medic neurolog la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie
După standardele internaționale, accidentul vascular cerebral trebui să fie diagnosticat în maxim trei ore de la debutul simptomelor. Cu cât mai repede se inițiază tratamentul corespunzător, cu atât șansele de recuperare sunt mai mari. Noi dispunem de medicamentele necesare care, administrate la timp, reușesc să dizolve trombul blocat în creier. Procedura se numește tromboliză. Nu pot spune însă că la noi în țară diagnosticul de accident vascular cerebral se pune întocmai în timpul indicat, dar pentru aceasta se face tot posibilul.
Cea mai importantă problemă în diagnosticarea în timp optim a accidentul vascular cerebral este dotarea insuficientă a instituțiilor medicale cu tomografii computerizate. Din toată republica, doar în spitalele din Edineț, Briceni, Orhei, Chișinău, Bălți și Comrat se găsesc astfel de tehnologii. În opinia mea însă ar fi nevoie ca toate spitalele raionale să dispună de astfel de utilaj, pentru că accidentul vascular cerebral este o problemă de sănătate ce necesită diagnostic și tratament urgent. Așa deci, moldovenii au acces limitat la tehnologiile medicale necesare în cazul unui AVC, motiv pentru care ictusul este a treia cea mai frecventă cauză de deces la noi în țară.
Nu asta însă este singura problemă, dar și faptul că moldovenii nu știu nimic despre AVC. În acest caz nu autoritățile din sănătate sunt vinovate, ci oamenii. Medicul de familie este obligat să-i informeze, în special pe cei din grupul de risc, care sunt factorii declanșatori a unui AVC și care sunt simptomele acestuia. Deci, persoanele obeze, care au hipertensiune sau diabet, sunt obligate să știe că accidentul vascular cerebral se manifestă inițial prin amorțeala unei părți a corpului, dureri de cap foarte mari și slăbiciuni. În realitate moldovenii nu știu nimic și nici nu vor să știe. Se fac eforturi enorme ca oamenii să conștientizeze riscurile și să le elimine, însă ei rămân indiferenți. Mulți nu tratează tensiunea sau alte probleme de sănătate, care favorizează apariția AVC pe motiv că nu vor să-și distrugă ficatul, ajungând astfel să rămână paralizați de tineri, din cauza unei probleme care ușor putea fi evitată.
Avem acum un pacient tânăr care a suferit accident vascular cerebral. Are doar 40 de ani, dar are deja o mână și un picior paralizat. Asta pentru că nu a ținut cont de cele recomandate de către medic. Am vrut să văd chiar ce face el, de a ajuns la această vârstă cu dizabilități. Fiind internat în spital, o zi întreagă l-am urmărit. Știți ce ia la micul dejun? Două mere și un pahar de vin roșu, aceasta în condițiile în care are probleme cu tensiunea. Păi de unde vrea sănătate dacă nu face nimic pentru aceasta? Medicul nu poate să-ți dea sănătatea lui, ci doar să te ajute să o păstrezi pe a ta.