Redactor: Irina Papuc
Mai mult de trei decenii în urmă cercetătorii au combinat cu succes sperma și ovulele în condiții de laborator pentru a produce primii copii născuți prin metoda de fertilizarea in vitro, denumită ulterior și tehnica „bebelușilor creați în laborator”. Deși tehnica părea futuristă, în timp a devenit una obișnuită, iar acum se estimează că aproximativ 5 milioane de copii din întreaga lume s-au născut prin această metodă.
Pe măsură ce tehnologiile continuă să avanseze, experții estimează că tratamentele pentru infertilitate vor deveni mai bune și mai ieftine, motiv pentru care se vor utiliza pe scară mai largă. Pentru a ajuta cuplurile infertile să conceapă un copil, pe viitor, ar putea fi posibilă prelungirea perioadei de fertilitate la femei, iar transmiterea afecțiunii grave la copiii lor ar putea fi evitată.
Cu toate acestea, lucrurile nu sunt atât de simple, întrucât metodele propuse implică o serie de probleme etice, inclusiv ideea că părinții ar putea avea posibilitatea de a selecta anumite trăsături pe care și le doresc pentru copiii lor, scrie Fox News.
Acestea sunt șapte moduri de tratamente de fertilitate care ar putea schimba în viitorul apropiat și pentru totdeauna „tehnica” clasică de a concepe un copil.
Screening-ul genetic care va duce la rate mai bune de sarcină
O tehnologie care a fost deja folosită, dar care va deveni probabil mult mai răspândită în viitor este screening-ul de embrioni create de FIV înainte de a fi implantate, prin care pot fi verificate anomaliile genetice. Astfel de anomalii, inclusiv cromozomi suplimentari, pot crește riscul de eșec al sarcini sau avort spontan. Noua tehnologie de screening poate detecta mai multe dintre aceste anomalii genetice, afirmă doctorul Bala Bhagavath, de Strong, de la Strong Family Center, de la Universitatea Rochester, din New York.
Potrivit acesteea, acum, aproximativ 45 la sută dintre femeile sub 35 de ani care au efectuat o singură procedură de fertilizare in-vitro din Statele Unite rămâne gravidă.
„Am vrut să știm ce ar putea ridica procentul la 100. Screeningul genetic înainte de implantare este una din soluții care ne duce mai aproape de scop”, a mai spus doctorul.
Acum astfel de screening-uri se efectuează numai în anumite cazuri, de exemplu atunci când femeia a suferit mai multe avorturi spontane. Atunci când această procedură va deveni mai ieftină va deveni, probabil, mult mai frecventă, a mai adăugat specialistul.
Mai multe femei își vor îngheța ovulele
Deși congelarea ovulelor se practică de mai mulți ani, de curând cercetătorii au venit cu o modalitate de a le congela cu pagube minime.
În trecut, ovulele erau înghețate încet, dar pentru că acestea conțin o cantitate mare de apă, acestea formau cristale în timpul procesului de congelare care deteriora structura celulei, a spus Bhagavath.
În ultimii cinci ani tehnica a fost perfecționată, astfel încât permite înghețarea ovulelor atât de repede încât cristalele nu se mai formează. În 2012, reprezentanții de la Societatea Americană de Medicină Reproductivă au declarat că ovulele congelate sunt absolut similare cu cele proaspete, în ceea ce privește capacitatea lor de a duce la sarcină. Asta dpar în cazul în care acestea sunt congelate la o vârstă fragedă.
În viitor, există o posibilitate reală ca femeile să decidă să-și congeleze ovulele de la 20 de ani, pentru a le utiliza mai târziu, atunci când fertilitatea va fi mai scăzută.
█ Când e prea târziu pentru a concepe un copil? Cercetătorii „răstoarnă” toate teoriile de până acum
Embrionul de la trei părinți ar putea preveni anumite boli
În februarie, Food and Drug Administration a pus în discuție acest subiect, încă destul de controversat. Procesul ar funcţiona în modul următor: doctorii vor recolta ovule nefertilizate de la pacient şi de la un donator sănătos. Apoi, ar elimina ADN-ul nucleal din ovulul donatoarei şi l-ar înlocui cu ADN-ul nucleal de la pacientă. Astfel, ar obţine ovule cu ADN-ul nucleal al mamei, dar cu ADN-ul mitocondrial al donatoarei.
Boli mitocondriale pot provoca o serie de boli grave, inclusiv convulsii, slăbiciune musculară, pierderea auzului si afectarea vederii.
Deși bolile mitocondriale sunt devastatoare, manipularea embrionilor în acest fel este o tehnică periculoasă. În primul rând pentru că nu se cunosc cu exactitate potențialele riscuri și beneficii.
Tratamente de fertilitate cu mai puțini hormoni
Procedura de fertilizare in vitro implică administrarea unor injecții cu hormoni timp de aproape două săptămâni pentru a stimula ovarele să producă mai multe ovocite decât în mod obișnuit. Efectele secundare ale tratamentului pot include balonare, dureri abdominale, modificări ale dispoziției, dureri de cap și vânătăi de la injecțiile repetate.
O procedură experimentală numită maturarea in vitro (IVM) folosește doze mult mai mici de hormoni, cu mai puține injecții și care permite obținerea ovulelor mai rapid, a declarat Tomer Singer, specialist în reproducerea umană la Lenox Hill Hospital din New York. Diferența dintre cele două proceduri este că fertilizarea obișnuită implică maturizarea ovocitelor în ovarele femeii, pe când maturarea in vitro implică recoltarea acestora înainte de maturitate și utilizează apoi tehnici de maturizare în condiții de laborator.
Fiindcă sunt necesari mai puțini hormoni, procedura ar putea deveni mai ieftină, ar putea să nu mai aibă unele dintre efectele secundare ale fertilizării clasice și necesită mai puține vizite la medic, a mai declarat Singer.
Celulele stem ar putea produce spermă și ovule
Experimentele pe șoareci arată că celulele pielii de animale pot fi transformate în celule stem, care pot fi apoi transformate la rândul lor în celule precursoare pentru spermă și ovule. Dacă aceste celule sunt implantate șoarecilor sterili, aceștia devin fertili
Probabil, cercetătorii au de muncit zeci de ani pentru a se asigura că procedura este inofensivă în cazul oamenilor.
Transplantul de uter va fi o opțiune
La începutul acestui an, medicii din Suedia au declarat că au efectuat transplanturi de uter la nouă femei care fie s-au născut fără un uter, fie a fost înlăturat din cauza unor maladii. Rămâne de văzut dacă transplanturile vor duce și la sarcină.
Totuși specialiștii nu cred că procedura va fi efectuată în masă, mai ales în țările unde legea permite mamele surogat. În plus, medicamentele luate pentru evitarea respingerii organului străin ar putea avea efecte secundare grave, inclusiv asupra fătului.
Copiii proiectați
Screeningul genetic al embrionilor crește posibilitatea de a crea „copii de designer”. Experții spun că trăsăturile pe care mulți oamenii și le-ar dori pentru copii lor, cum ar fi inteligența, pot fi „proiectate”
Dacă aceasta s-ar putea întâmpla într-o zi atunci, spun specialiștii, că este important să fie luate în calcul implicațiile etice și juridice ale tehnologiei și de a dezvolta linii directoare pentru utilizarea lor.
█ Articole relaționate:
Spermatozoizii-roboți, o nouă invenție ce poate fi utilizată în fertilizarea în vitro
Speranţă pentru bărbaţii infertili. Au fost creaţi spermatozoizi din pielea acestora