Redactor: Ina Guțu

Numărul cazurilor de meningită din țările din Africa a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani, datorită unui vaccin denumit MenAfriVac,  special conceput să combată această maladie. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății, citați de Reuters.

Din ianuarie până în mai 2013, în 18 state africane s-au înregistrat 9.250 de cazuri de meningită dintre care 857 de decese, cel mai mic număr din ultimul deceniu. Iar asta în condițiile în care, focarul sezonier de meningită înregistrat în 2009 în Africa a dus la infectarea a aproape 90 de mii de persoane și decesul a peste 5.000.

Meningita este o inflamație  a membranelor de protecţie care învelesc creierul şi măduva spinării, cunoscute sub denumirea colectivă de meninge.  Inflamaţia poate fi provocată de infecţia cu virusuri, bacterii și alte microorganisme sau, în cazuri mai rare, de anumite medicamente. Boala poate cauza serioase leziuni ale creierului și este fatală în 50 la sută din cazuri.

Mai mult de un milion de cazuri de meningită au fost raportate în Africa în ultimele două decenii, iar noul vaccin, introdus încă din 2010 în țări precum Burkina Faso, Mali sau Niger,  acționează împotriva grupului A al talpinei de meningită, care cauzează mai mult de 8 din 10 cazuri de pe continent.  Acesta are și un preț de doar jumătate de dolar pentru o doză, în condițiile în care în Statele Unite o singură doză de vaccin împotriva meningitei, pentru tulpini multiple ale bolii, costă de la 80 până  la 100 de dolari. În țările africane noul vaccin a fost distribuit gratuit, costurile fiind suportate de guverne şi prin donaţii.