Autor: Irina Papuc
Un doctor poate pierde în instanță un proces de malpraxis chiar și atunci când a efectuat o intervenție corect din punct de vedere tehnic. O astfel de situație a fost înregistrată într-un spital republican, unde unei femei i s-a efectuat o operație de salpingovaroliză. Deși aceasta a fost efectuată corect, medicii au omis una din obligațiile principale – informarea bolnavei despre riscurile acestei intervenții.
Bolnava a cărei nume nu poate fi dat din motive de respectare a datelor cu caracter personal s-a adresat la spital, pentru că nu rămânea însărcinată. Doctorii au stabilit că este vorba despre o inflamație a trompelor uterine și a ovarelor, de aceea i s-a efectuat o operație prin pelviscopie cu salpingovaroliză. Pentru că nu reușea să rămână însărcinată, femeia s-a adresat repetat la doctori, de această dată la spitalul raional. Acolo, în urma unui examen ultrasonografic s-a depistat că nu avea ovarul stâng.
Femeia s-a plâns instituțiilor de drept, care au pornit un dosar penal. În cadrul investigațiilor suplimentare s-a depistat că, de fapt, femeia avea ambele ovare. Cel stâng, care nu era vizibil în timpul ultrasonografiei, era de fapt micșorat foarte mult din cauza efectelor contraceptivelor pe care i le-a indicat doctorul după operație.
Tehnic, medicii au realizat intervenția corect – nu au admis greșeli, în schimb au omis o altă componentă importantă ce ține de obligațiunile lucrătorilor medicali – informarea bolnavului.
Autorul analizei deficiențelor admise în asistența medicală de profil chirurgical, Andrei Pădure, atenționează: „Chiar dacă acţiunile medicilor au fost din punct de vedere tactic şi tehnic corecte, obiecţiile aduse de către pacientă au avut drept substrat necunoaşterea particularităţilor (cauza apariţiei, evoluţia) procesului patologic de care suferea şi a intervenţiei chirurgicale căreia a fost supusă, de rând cu lipsa informaţiei cu privire la probabilitatea reuşitei sau eşecului operaţiei suportate”, atenționează acesta în analiza sa.
█ CAMPANIE// Olesea Perean, jurist: „Instituțiile medicale ar putea utiliza greșelile de noțiune în favoarea lor”
Acest lucru este suficient ca bolnava să poată acționa doctorul în judecată. „Înainte de orice intervenție pacientul trebuie să fie informat despre efectele pozitive și cele negative ale intervenției. În astfel de condiții, bolnavul decide dacă vrea sau nu să beneficieze de asistență medicală. Din păcate există o problemă gravă în Moldova legată de comunicarea cu pacienții și informarea lor. Chiar și acordurile informate sunt semnate mai mult din motiv că persoana îi acordă medicului dreptul să o trateze, nu că ar fi acceptat riscurile legate de intervenție. În acest caz pacienta poate solicita încasarea prejudiciilor morale”, a declarat avocata Violeta Gașițoi.
Experții explică - acest caz reflectă o greșeală a lucrătorilor medicali. Chiar dacă în plan științific nu au admis abateri, nu au informat pacientul despre riscurile intervenției, ceea ce reprezintă o încălcare a procedurilor legale în actul medical. Acest caz poate fi calificat drept malpraxis medical, deoarece există o greșeală și există un prejudiciu, cel puțin moral.
█ Articole relaționate: